De mii de ani, rădăcina de brusture a fost evaluată pe mai multe continente pentru capacitatea sa de a purifica sângele și de a reglă căldura internă.
Atât pe plan inter, cât și extern, are puternice efecte antibacteriene și anti inflamatorii. Conform studiilor recente, brusturele conține acizi fenolici, luteolin și quercetină, antioxidanți puternici.
Rădăcina de brusture de poate consuma fie sub formă de ceai, fie găsită sub formă de suplimente sau consumată ca o legumă. Are o textură crocantă, plăcută și o aromă dulce de pământ, similară cu țelina.
Iată cele 9 beneficii incredibile ale rădăcinii de brusture
1. Purifică sângele
Datorită ingredientelor active din conținut, are capacitatea de a elimina metalele grele din sânge, astfel îmbunătățind sănătatea organelor și a întregului corp.
2. Întărește sistemul limfatic
Sistemul limfatic este ca un sistem de drenaj interior, o rețea de vase de sânge și de ganglioni care au rolul de a transporta fluidele din țesuturi în sânge, și invers.
Prin întărirea acestui sistem, ne întărim de fapt corpul și-l ajutăm să îndepărteze bolile și problemele grave de sănătate.
Rădăcina de brusture induce drenajul limfatic și detoxifierea.
3. Diuretic natural
Prin consumul de brusture, ne ajutăm natural organismul să elimine excesul de apă prin creșterea volumului de urină, eliminând astfel toxinele din țesuturi și din sânge.
4. Vindecă afecțiunile pielii
Rădăcina de brusture calmează și vindeca afecțiuni precum eczeme și psoriazis.
Extractul de brusture poate îmbunătăți chiar și semnele clinice de îmbătrânire a pielii.
Conform unui studiu din , tratamentul cu extract de brusture natural îmbunătățește semnificativ metabolismul matricei extracelulare dermice și conduce la o vizibilă reducere a ridurilor.
5. Previne diabetul
Datorită conținutului de inulină, care este o fibră solubilă și prebiotică care ajută la îmbunătățirea digestiei și care scade zahărul din sânge, brusturele este utilizată pentru scăderea zahărului din sânge.
Este foarte utilă persoanelor suferinde de diabet.
6. Ajută în combaterea cancerului
Medicii din Evul Mediu și de mai târziu au folosit brusturele pentru a trata tumorile canceroase.
În zilele noastre, mulți fitoterapeuți afirmă că rădăcina de brusture are capacitatea de a opri celulele canceroase de la metastază și este un potențial tratament anti-cancer.
Cel mai bun argument care vine în favoarea brusturelui este conținutul de arctigenin, care și-a demonstrat eficacitatea prin stoparea selectivă a proliferării și inhibarea producerii anumitor proteine în celulele canceroase, astfel oprind reproducerea cancerului.
Arctigeninul a fost un fitochimic specific al cancerului, care omora celulele de cancer pulmonar, de stomac și de ficat.
7. Ameliorează artrita
Grație proprietăților antiinflamatoare, ajută la calmarea artritei.
Conform unui studiu, ceaiul de rădăcină de brusture îmbunătățește starea inflamatorie și stresul oxidativ la persoanele cu osteoartrită la genunchi, prin scăderea markerilor inflamatorii.
8. Ajută în caz de splină mărită
Splina este un organ gardian vital care are rolul de a menține corpul liber de infecții, viruși și de patogeni periculoși.
Dacă este mărită, înseamnă că sistemul imunitar se luptă din greu pentru a elimina amenințările din organism dar nu poate face acest lucru deoarece cererea este prea ridicată.
Spina este în contact cu sângele, tot timpul.
Rădăcina de brusture, curățând sângele, îi îmbunătățește calitatea și sănătatea ficatului și circulația.
Acești factori au un efect pozitiv asupra sănătății splinei.
9. Remediu pentru amigdalită
Amigdalita acută este un tip de virus inflamator, iar brusturele ajută la vindecarea rănilor, scade inflamația și ameliorează și tusea și durerea de gât.
Rădăcină de brusture vs. păpădie
-ambele sunt excelente în caz de diabet zaharat și de afecțiuni ale pielii
-sunt diuretice naturale pline de antioxidanți
-păpădia ajută la curățarea ficatului și la protejarea oaselor, iar rădăcina de brusture este și ea un puternic purificator
-brusturele este, de asemenea, un ajutor pentru oase
-păpădia conține vitaminele A, C, K iar brusturele este bogat în fibre și vitamina B6, magneziu și potasiu
Rădăcina de brusture – Valori nutriționale
O cană de rădăcină de brusture conține aproximativ:
85 de calorii
20,5 grame de carbohidrați
1,8 grame proteine
60,2 miligrame de fosfor
0,9 miligrame de fier
0,3 miligrame de mangan
44,8 miligrame de magneziu
0,2 grame de grăsime
363 miligrame de potasiu
27,1 micrograme acid folic
3,5 miligrame de vitamina C
0,1 miligrame de cupru
48,4 miligrame de calciu
3.9 grame de fibre dietetice
0,3 miligrame de vitamina B6
Cum se prepară?
Rădăcina proaspătă se poate prăji ușor sau se poate fierbe, se poate mânca crudă cu un pic de sare sau se poate și mura chiar.
Trebuie să fie curățată foarte bine: decojiți rădăcina ca pe un morcov.
Curățate, pot rămâne proaspete într-un loc bine ventilat și rece.
Doza tipică este de 1-2 grame de pudră uscată / zi.
Notă: rădăcina de brusture seamănă mult cu cele de Belladonna sau mătrăgună, care sunt plante potețial periculoase.
Pentru a nu le confunda, achiziționați rădăcină de brusture din surse sigure
Posibile efecte adverse
-poate afecta fătul din burtica mamei
-efectele diuretice pot accentua deshidratarea
-poate cauza reacții alergice / dermatită la persoanele alergice la familia de plante Asteraceae
-înainte de a începe să consumați, discutați cu un medic
-cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală nu mai luați
-administrați la copii și adolescenți doar sub supravegherea unui medic
Așadar, rădăcina de brusture este o plantă gustoasă și incredibil de benefică pentru multe funcții ale corpului nostru.
Este un purificator de sânge, întărește sistemul limfatic, ajută în caz de artrită, tratează diabetul zaharat ș.a.m.d.
Suplimentele de brusture pot fi pulbere de rădăcină, capsule sau ulei.