Colonul este un organ important al sistemului digestiv și este numit și intestinul gros. Unii oameni sunt de părere că dacă fac periodic curățenie în colon vor avea o sănătate digestivă optimă. Există foarte puține studii care susțin și / sau dovedesc eficiența curățării colonului pentru sănătatea digestivă.
Curățarea colonului nu este strategia corectă pentru a elimina toxinele și paraziții din organism. Pentru a ne regla digestia, nu este nevoie să apelăm la curățarea colonului, la fel de bine putem bea mai multă apă sau putem consuma mai multe alimente care conțin apă (pepene, castraveți, salată, țelină, roșii.
Singura metodă corectă și necesară de a-ți curăța colonul este cea făcută la recomandarea medicului, urmând indicațiile lui cu strictețe, ca pregătire înainte de efectuarea unei colonoscopii.
Cum îți poți îmbunătăți tranzitul și digestia? Iată ce ar trebui să consumi:
- Fibre (legume, cereale, nuci, semințe, fructe)
- Smoothie-uri din legume și fructe (cu tot cu pulpă)
- Probiotice (iaurt, murături și alte alimente fermentate)
- Plante medicinale în formă de ceai
Curățarea colonului – Mituri
Procedurile și produsele de curățare a colonului care sugerează că întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc starea de sănătate ca urmare a detoxifierii, sau te ajută să pierzi din kilogramele în plus, sunt afirmații neacoperite științific. Sunt doar marketing.
Iată și câteva mituri legate de curățarea colonului
Mit: prin curățarea colonului se elimină materiile fecale acumulate și atașate de mucoasa acestuia, devenite deșeuri toxice.
Adevăr: nu se lipește nimic de pereții intestinali: celulele care formează mucoasa colonului sunt eliminate din 72 în 72 ore.
Mit: curățarea colonului dă strălucire pielii
Adevăr: teoria este următoarea și nu există nicio dovadă care să o susțină: eliminând toxinele din colon, acestea nu se vor mai elimina prin piele, astfel aceasta va rămâne netedă și strălucitoare.
Mit: curățarea colonului elimină toxinele din sânge.
Adevăr: corpul nostru are două organe importante cu sarcina de a neutraliza toxinele: rinichii și ficatul.
Dacă aceste două organe funcționează așa cum trebuie, reușesc să elimine deșeurile prin fecale și urină.
De asemenea, toxinele ies și prin piele (transpirație), și prin plămâni (expirație). Cu alte cuvinte, organismul nostru este construit în așa fel încât detoxifierea să aibă loc în mod natural și nu este necesar ca noi să facem ceva în plus.
Mit: după curățarea colonului de toxine gândești mai limpede, ai mai multă energie
Adevăr: senzația că ești mai ușor și mai energetic este doar un efect placebo.
Mit: curățarea colonului te ajută să slăbești fără efort
Adevăr: întrucât tehnicile de curățare a colonului cauzează diaree și urinare (în cantități mai mari), e firesc să dispară câteva kilograme. Dar aceste kilograme reprezintă greutatea urinei și fecalelor eliminate, astfel că „slăbirea” nu va dură.