De regulă, dormim aproximativ 8 ore pe zi, ceea ce înseamnă că petrecem o treime din viața noastră dormind. Ceea ce mulți nu știu este că poziția în care dormin afectează considerabil odihna și sănătatea.
Somnul este extrem de important pentru bunăstarea noastră iar dormind într-o poziție neadecvată duce la oboseală și la dexechlibrarea corpului, într-un final la probleme complexe de sănătate.
Un studiu realizat recent de Journal of Clinical Gastroenterology a demonstrat că nu contează atât somnul cât modul în care dormim. Cercetările arată că poziția în timpul somnului are un impact mare asupra sănătății noastre iar dormitul pe partea dreaptă nu este poziția corectă.
Nociv pentru inimă
Atunci când dormim pe partea dreaptă, sângele trebuie să pompeze mai întâi arterele. Pe de altă parte, somnul pe partea stângă ajută corpul să distribuie sângele în tot corpul iar arterele sunt mai active în fluxul sanguin, drept urmare circulația sângelui se îmbunătățește.
Încetinește digestia
Dormind pe partea dreaptă, acizii stomacului pătrund mai ușor în esofag și acest lucru provoacă, în cele din urmă, arsuri la stomac. Pentru persoanele care au probleme digestive este și mai important să doarmă pe partea stângă ca acizii stomacului să nu irite peretele esofagian.
Încetinește fluxul limfatic
Potrivit cercetărilor, dormitul pe partea stângă este mai bun și pentru activarea sistemului limfatic. Acest sistem important are rolul de a transporta substanțele nutritive și de aduce o contribuție semnificativă la curățarea organismului, prin eliminarea substanțelor inutile.
Nu corespunde anatomiei
În partea stângă găsim stomacul, pancreasul și inima, astfel că atunci când dormim pe partea dreaptă, organele sunt forțate să lucreze mai mult. Pe de altă parte, dormind pe partea stângă, organele se pot odihni mai mult.
Presiune asupra splinei
Splina se află tot în partea stângă a corpului și sarcina ei este de a curăța sângele. Prin sistemul limfatic, toxinele sunt transportate către splină iar aceasta o poate elimina mai repede. Dormind pe partea stângă ajută funcționarea mai eficientă a splinei.