Usturoiul se utilizează de foarte mult timp în medicina tradițională, dar ce beneficii are asupra glicemiei?
Este bine de știu că 100 de grame de usturoi conțin aproximativ 26 de grame de carbohidrați sau glucide.
Despre usturoi
Usturoiul este o sursă importantă de vitaminele C (are rol în reglarea glicemiei) și B6 (este implicată în metabolismul carbohidraților). Îmbunătățește starea de sănătate a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol, trigliceride și lipide sanguine, scade tensiunea arteriară, are efect antitumoral și previne creșterea celulelor canceroase, are efect antifungic și antibacterian.
Usturoiul – Beneficii pentru diabetici
În timp ce majoritatea persoanelor pot consuma usturoi în siguranță, pentru unele persoane gustul și mirosul pot reprezenta o problemă. În mod tradițional, usturoiul se recomandă pentru reducerea nivelului crescut de colesterol, pentru reducerea hipertensiunii arteriale.
De asemenea, consumul de usturoi poate reduce incidența bolilor cardiovasculare atât de prezente în rândul pacienților cu diabet. Potrivit unui studiu din 2006, poate reduce glicemia și riscul de ateroscleroză.
Consumul de usturoi – Efecte secundare?
În general este sigur pentru consum, dar pot exista mici efecte secundare, printre care:
- diaree
- gaze
- arsuri la nivelul stomacului
- vărsături
- greață
Notă: aceste efecte sunt mai pregnante în cazul în care se consumă crud.
Atenție! Dacă urmezi un tratament cu medicamente care subțiază sângele, este bine să folosești usturoiul cu prudență, deoarece poate amplifica efectele acestor medicamente.
Adăugarea usturoiului în dietă
Dacă nu te deranjează gustul, poți adăuga cățiva căței de usturoi tocați în salata de cartofi sau în salate.
Recomandarea este să lași usturoiul pisat deoaparte pentru 5 minute înainte de a-l folosi, ca alicina (una dintre componentele principale) să fie în concentrație maximă.
Dacă te deranjează gustul usturoiului, poți încerca suplimentele cu extract de usturoi cu alicină.
Pentru cele mai bune rezultate, consumă usturoi cu regularitate dar în cantități moderate. Gătirea usturoiului scade calitățile potențial terapeutice, așa că recomandarea este să îl consumi proaspăt și crud.