Care este primul nostru gând imediat ce deschidem ochii dimineața? Da, cana cu cafea! În zilele noastre este ceva automat să punem mâna pe ibric dimineața, însă cândva prepararea și servirea cafelei avea și ea un ceremonial.
Cafeaua este bună, dar în ce măsură?
Tindem să bem cafeaua precum apa: oriunde, oricând, oricum și oricâtă. Nu o mai asociem exclusiv cu diminețile somnoroase și nu o mai bem în cantități rezonabile: asta este problema.
Dimineața bem o ceașcă sănătoasă de cafea, ajungem la servici și bem încă o cafea iar în timpul programului poate însă 2-3. După program, poate ieșim în oraș cu prietenii… la o cafea! Seara, dacă avem de terminat un raport, o lucrare sau o prezentare, bem o cafea ca să nu adormin… E destul de clară problema, nu-i așa?
Cafeaua are beneficii pentru sănătate, conține magneziu, mangan, niacină, antioxidanți, vitaminele B2, B3, B5, potasiu și polifenoli. Astfel, întrebarea rămâne: cât de multă cafea e prea multă?
Am fi în siguranță dacă am consuma maxim 400 mg de cofeină pe zi, cam 3-4 căni de cafea. Respectând această cantitate, înseamnă că putem bea cel mult două căni dacă este preparată la filtru, maxim 3 căni dacă este făcută la ibric și nu mai mult de 6 espresso (de 60 ml).
Consumând prea multă cafea, efectul acesteia poate fi invers celui așteptat:
- zbaterea ochiului
- arsuri la stomac
- lipsa de energie
- insomnii nocturne
- ritmul cardiac crescut
- nervozitate
Cafeaua e singura sursă de cofeină?
Nu cafeaua are cel mai mare conținut e cofeină, ci energizantele: au un conținut de aproximativ 200 de miligrame într-o doză de 250 ml. Dacă respectăm teoria celor maxim 400 miligrame de cofeină pe zi, asta înseamnă două cutii.