Există mai mulți factori care pot influența valoarea glicemiei, fără să realizăm. Putem face niște erori care pot influența valoarea pe care o citim pe glucometru.
În afară de faptul că acest lucru este frustrant, este și periculos! De ce? Pentru că trebuie să fim siguri că ne injectăm un număr corect de unități de insulină pentru a regla glicemia.
Reglarea glicemiei este primul pas pentru a preveni complicațiile diabetului. Să vedem care sunt aceste probleme pe care trebuie să le evităm înainte de a ne înțepa degetul.
Iată cele mai comune greșeli la testarea glicemie
Principala greșeală atunci când ne testăm glicemia este înțeparea buricului degetului. La nivelul buricului degetului sunt localizați nervii astfel că este cea mai sensibilă zonă, iar testarea glicemiei va durea în mod sigur.
Ce trebuie să facem? Ne apropiem palmele ca în semn de rugăciune, ținem degetele lipite unele de altele și înțepăm marginile rămase vizibile.
Testarea glicemiei în lateralul degetelor va durea mai puțin și zona nu avea contact cu diferite obiecte, așa cum se întâmplă în cazul în care înțepăm buricul degetului.
O altă greșeală vizează curățarea incorectă a degetelor. Nu trebuie să utilizăm alcool, nu ne lingem degetele înainte de testare. Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne spălăm cu apă și săpun, să le clătim și să ne ștergem bine.
Un studiu publicat în jurnalul Diabetes Care a arătat că sângele persoanelor care nu s-au spălat pe mâini a arătat glicemii cu 10% mai mari, atât la prima cât și la a doua picătură. Eroarea a fost și mai mare în cazul participanților care au atins recent un fruct.
Altă greșeală frecventă este utilizarea aceluiași deget pentru dozarea glicemiei. Pacienții tind să utilizeze același deget și, de cele mai multe ori, chiar același loc (pentru că fiecare are un favorit). Mai mult, înțeparea repetată în același loc poate cauza întărirea tegumentului și astfel înțepătura nu mai doare atât de tare.
Însă schimbarea degetelor permite vindecarea degetului înțepat.
Se întâmplă adesea să nu schimbăm acul din înțepător și, cu timpul, acesta se poate toci, cauzând o mai mare durere când îl folosim. Trebuie să verificăm termenul de expirare al testelor, întrucât valori glicemice incorecte se pot obține și din cauza expirării testelor de glicemie.
Există multe cazuri în care pacienții își testează glicemia prea devreme după masă; este important de știut când să ne luăm glicemia, altfel ne păcălim singuri.
Testarea prea devreme după ce am mâncat o masă sau am luat o gustare ne poate arăta o glicemia prea mare. Indicat este să ne testăm glicemia dimineața pe nemâncate și înainte de masă, să așteptăm 2 ore după masă înainte de a ne testa.
Nu este bine nici să ne testăm glicemia în mod haotic și fără să luăm măsuri pentru îndreptarea ei. De regulă, medicul diabetolog recomandă testarea glicemiei o dată dimineața la trezire, apoi înainte de masă, două ore după masă și seara la culcare.
Acestea sunt indicațiile ideale, mai ales dacă și învățăm ceva din rezultate și dacă înțelegem de ce ne testăm glicemia. Rezultatele glicemiei înainte de culcare și cele de dimineață sunt legate, dar trebuie să știm de ce și cum pentru a face modificările necesare.
Testarea glicemiei trebuie să ne ajute să înțelegem modul în care organismul nostru răspunde la schimbări de medicație, somn, activitate și dietă și nu este doar o rutină zilnică!
O altă greșeală pe care o putem face este să ne strângem degetul când ne testăm: făcând asta, odată cu sângele capilar extragem și lichid interstițial. Acest lichid poate duce la valori glicemice incorecte. În cazul în care degetele noastre sunt reci, este bine să le încălzim ușor din timp, înainte de a ne lua glicemia.
O altă greșeală foarte comună este extragerea unei cantități insuficiente de sânge: dacă nu punem suficient sânge pe testul de glicemie, valoarea glicemică va fi influențată.
Atenție! Dacă hemoglobina glicată este peste 8,4%, principala vinovată este glicemia de dimineață. Testarea la 2 ore după masă ne poate fi de asemenea utilă.