Persoanelor cu diabet pot găsi cu greu variante de mic dejun care să fie și sățioase dar și sigure pentru glicemia, mai ales pentru că cele mai populare variante sunt bogate în carbohidrați.
Diabeticii trebuie să-și monitorizeze frecvent glicemia și să-și numere carbohidrații, să-și aleagă pentru mic dejun alimente bogate în fibre, care au un conținut moderat spre mic de carbohidrați și care conțin grăsimi sănătoase.
Mic dejun pentru persoanele cu diabet – Alimente recomandate
1. Ouă
Ouăle reprezintă o alegere versatilă și gustoasă pentru micul dejun, au puține calorii și multe proteine. Un ou mare conține 70 de calorii, 6 grame de proteine și mai puțin de 1 gram de carbohidrați.
Diabeticii pot consuma ouăle fierte tari sau pot pregăti o omletă fără ulei. De asemenea, pot adăuga și legume precum ceapă verde, castraveți, roșii, ardei, etc.
2. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este încă un aliment recomandat ca mic dejun pentru pacienții cu diabet. Se poate combina cu succes cu fructe de pădure, este hrănitor și delicios, cu puține calorii. În afară de fructe de pădure, se poate combina și cu câteva nuci, de exemplu.
3. Budincă de semințe de chia (lăsată să se odihnească peste noapte)
Semințele de chia sunt bogate în fibre și acizi grași Omega-3 și sunt sărace în calorii. Cu toate că 28 de grame de semințe de chia conțin 12 grame de carbohidrați, 9,8 din aceștia sunt reprezentați de fibre care nu au un impact semnificativ asupra glicemiei.
De asemenea, fibrele solubile din semințele de chia pot ajuta la reducerea glicemiei, prin reducerea vitezei cu care alimentele se absorb la nivel intestinal.
Pentru a pregăti o budincă de chia, pune 28 de grame de într-o cană cu lapte de migdale neîndulcit și adaugă și un pic de esență de vanilie. Amestecă bine și lasă budinca la frigider peste noapte. De asemenea, mai poți adăuga și niște căpșune sau afine pentru un plus de gust, sau chiar îndulcitor din ștevie.
4. Avocado
Avocado se recomandă diabeticilor pentru că oferă fibre și acizi grași nesaturați care pot preveni creșterea glicemică după masă. Poți consuma avocado ca atare sau sub formă de guacamole.
5. Brânză de vaci
Brânza de vaci este cremoasă, gustoasă și potrivită pentru persoanele cu diabet. Lactatele scad rezistența la insulină, un factor problematic în cazul acestei afecțiuni.
6. Brânză tofu
Brânza tofu este o idee minunată de mic dejun pentru diabetici. Este versatilă, are un număr scăzut de carbohidrați și multe grăsimi sănătoase, proteine. Chiar dacă în general este recomandată pentru prânz, se poate savura și la micul dejun, alături de castraveți, roșii, ardei, ceapă etc.
Cu toate că alegerea unui mic dejun potrivit pentru persoanele cu diabet poate fi problematică, te poți ajuta de variantele de mai sus pentru a-ți ține glicemia sub control.