Rețetă rapidă și delicioasă, cu imagini, explicată pas cu pas – Cheesecake de casă (cu jeleu de ananas, din compot sau conservă) – Prăjitură cu brânză dulce și jeleu de ananas
Ingrediente necesare pentru blat:
- 2 ouă
- 60 g zahăr
- 80 g făină
- 1 linguriță praf de cop
- 1 praf de sare
Notă: blatul de pandișpan se poate înlocui cu un blat de biscuiți din 200 g biscuiți măcinați amestecați cu 60 g de unt topit.
Ingrediente necesare pentru sirop:
- Apă și zahăr după gust
Ingrediente necesare pentru compoziția de brânză:
- 500 g brânză dulce de vaci
- 300 g smântână fermentată
- 130-150 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat
- Coajă rasă de lămâie, după gust – opțional
- 20 g gelatină rapid dizolvabilă
- 150 ml apă
Ingrediente necesare pentru jeleu:
- 1 conservă ananas
- 10 g gelatină
- 100 ml apă
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru acest tort am folosit o tavă rotundă de 20 cm, însă se poate folosi și o tavă mai mare, întrucât desertul va fi destul de înalt (9cm).
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm ouăle împreună cu un praf de sare timp de 2 minute sau până obținem o compoziție spumoasă. În 3 tranșe adăugăm și zahărul, mixând continuu timp de 5-7 minute sau până obținem o compoziție voluminoasă, albicioasă și pufoasă. În 2 tranșe încorporăm și făina cernută împreună cu praful de copt, amestecând cu mare grijă, folosind spatula sau telul.
Transferăm compoziție în tava tapetată cu hârtie de copt. uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25-30 minute sau până blatul trece testul cu scobitoarea.
După coacere, lăsăm blatul să se răcească timp de 15 minute după care îl separăm de pereții tăvii cu un cuțit subțire și îl transferăm pe un grătar unde îl lăsăm să se răcească complet.
Pentru sirop, dizolvăm zahărul în apă fierbinte după care lăsăm siropul să se răcească.
Transferăm blatul răcit pe un platou și îl îmbibăm cu sirop, folosind pensula de silicon. Punem inelul tăvii (tapetat cu folie acetat sau uns cu ulei și acoperit cu hârtie de copt) în jurul blatului.
Pentru compoziția de brânză, punem brânza, smântâna, zahărul tos și cel vanilat și coaja de lămâie într-un bol. Pasăm cu blenderul vertical până obținem o compoziție omogenă și fină.
Dizolvăm gelatina în apă rece, o lăsăm să se hidrateze timp de 10 minute, o topim pe baie de aburi (fără să o fierbem!), o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei după care o încorporăm în compoziția de brânză, în 3 tranșe. Amestecăm până la omogenizare după fiecare tranșă. Turnăm compoziția peste blat și uniformizăm frumos. Dăm tortul la frigider pentru 90 de minute.
Pentru jeleu, scoatem rondelele de ananas din conservă și turnăm siropul într-un vas separat. Vom obține cam 200 ml de sirop din conservă.
Dizolvăm gelatina în apă rece, o lăsăm să se hidrateze timp de 10 minute, o topim pe baie de aburi, o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, după care amestecăm siropul de ananas cu gelatina.
Așezăm rondelele de ananas pe tort, suprapunându-le parțial și aranjându-le sub formă de cerc. Turnăm siropul cu jeleu peste rondelele de ananas și dăm tortul la frigider pentru minim 3 ore.
Ulterior, îndepărtăm inelul tăvii și folia (sau hârtia) din jurul lui.
Savurați cu poftă! Poftă bună!