Vorbim despre diabet de tip 1 atunci când pancreasul nu mai produce insulină (hormonul care ajută glucoza și substanțele nutritive să intre în celule, organismul nu mai poate asigura echilibrul nivelului de glucide, motiv pentru care sunt necesare injecțiile cu insulină suplimentară.
Cu alte cuvinte, în cazul unei persoane care nu are probleme cu secreția de insulină, glucoza din fructe pătrunde în celule și este transformată în energie. Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu secreție insuficientă de insulină, glucoza rămâne în sânge și nu se mai transformă în energie. Astfel, diabetul de tip 1 este asociat cu stări generale de oboseală: substanțele producătoare de energie nu mai ajung în celule.
Vestea bună este că diabetul de tip 1 este o afecțiune care se poate ține sub control, respectând câteva reguli de bază:
Menținerea glicemiei în limite normale
Este foarte important să se respecte atât tratamentul cu insulină cât și planul alimentar recomandat de medicul specialist. La fel de important sunt și vizitele regulate la medic și mișcarea (de câteva ori pe săptămână).
Este indicat să înveți în ce momente se schimbă valorile glicemiei și care sunt limitele normale. Poți face asta simplu și ușor, folosind o aplicație pe mobil care să-ți salveze informațiile relevante.
Cu toată că există există multe pagini care oferă idei de rețete pentru diabet, recomandarea este să apelezi la un medic diabetolog și să mergi la el constant.
Sport
Sportul ajută la stabilizarea nivelului de insulină. În timpul sportului organismul primește un ajutor pentru a menține glicemia în limite normale.
Se recomandă consultarea cu un specialist care cunoaște deja istoricul și condiția fizică al pacientului, pentru a primi recomandări de exerciții corecte.
Sfat: măsoară-ți glicemia înainte și după un antrenament pentru a vedea cum influențează mișcarea nivelul de zahăr din sânge. Ulterior, stabilește împreună cu medicul un plan de exerciții personalizat.
Pe scurt:
- Glicemie în limite normale
- Respectarea indicațiilor medicului diabetolog
- Exerciții fizice făcute des
- Controale periodice la medicul specialist
Cum am mai spus, diabetul de tip 1 nu trebuie să fie o condamnare la o viață complicată. Trebuie doar să acorzi mai multă atenție la felul în care te simți și să fii un pic mai organizat.