Știai că un flux sanguin și o circulație proastă pot duce la probleme grave de sănătate precum oboseala, bolile de inimă și accident vascular cerebral? Să vedem care sunt cele mai bune 9 vitamine care susțin circulația sângelui.
1. Vitamina K2
Circulația bună a sângelui este vitală pentru transportul oxigenului și nutrienților către țesuturile și organele tale, precum și la eliminarea deșeurilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, depozitele de calciu se pot acumula în vasele de sânge, făcându-le mai înguste și mai rigide, pot împiedica fluxul sanguin și pot crește riscul de boli cardiovasculare.
Vitamina K2 poate ajuta la prevenirea acestui lucru prin îndepărtarea calciului din vasele de sânge și transferarea acestui mineral în oase. Acest lucru ajută la menținerea vaselor de sânge flexibile și deschise, permițând un flux sanguin mai bun.
Vitamina K2 reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă și poate fi benefică pentru sănătatea creierului și gestionarea zahărului din organism. Doza zilnică recomandată pentru vitamina K2 este de 180-360 mcg.
2. Vitaminele din grupul B
Vitaminele B sunt esențiale pentru producerea de celule roșii, luptă împotriva infecțiilor și au grijă de sănătatea creierului și sistemului nervos. În special, acidul folic, vitamina B6 și vitamina B12 ajută organismul să controleze cât de mult homocisteină produce.
Când nivelurile de homocisteină sunt mai mari de 7-10 umol / L, crește riscul de ateroscleroză, cheaguri de sânge sau boli coronariene, șansele de a avea un accident vascular cerebral sau de a dezvolta demență.
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 3 micrograme, vitamina B6 2 mg, iar acid folic 400 micrograme (legume cu frunze verzi precum spanacul sau varza kale; suplimente).
Vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacină, este, de asemenea, esențială pentru circulație. Poate reduce inflamația și nivelurile de colesterol rău, sau LDL, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
3. Vitamina E
Protejează celulele endoteliale (care căptușesc vasele de sânge) de stresul oxidativ, poate ajuta la reducerea inflamației în vasele de sânge, reducând riscul de boli de inimă.
De asemenea, crește producția de oxid nitric care ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească, îmbunătățind fluxul sanguin.
4. Antioxidanții
Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației. Dacă corpul are prea mulți radicali liberi sau nu are suficienți antioxidanți, acest lucru poate duce la stres oxidativ, care poate deteriora celulele și țesuturile și poate duce la inflamație.
Extractele de plante bogate în polifenoli precum curcumina (care se găsește în turmeric) sunt agenți antiinflamatori puternici care reduc inflamația în vasele de sânge, îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge și promovează un flux sanguin mai bun.
Încearcă rădăcina de turmeric, condimentul uscat sau 125 mg de extract de turmeric pentru a beneficia de aceste avantaje. Resveratrolul poate și el îmbunătăți circulația și se găsește mai ales în struguri, fructe de pădure și arahide (30-100 mg / zi).
5. Vitamina C
Vitamina C (acid ascorbic) ajută la întărirea vaselor de sânge prin producerea de mai mult colagen.
Colagenul este o parte structurală a pereților vaselor de sânge și lipsa sa poate slăbi vasele de sânge, afectând circulația.
Are și proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea vaselor de sânge de daunele cauzate de radicalii liberi, inhibă oxidarea colesterolului LDL și previne plăcile arteriale. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90-75 mg.
6. Vitaminele L-arginina și L-citrulina
Acești doi aminoacizi stimulează producția de oxid nitric care scade tensiunea arterială prin lărgirea vaselor de sânge. Astfel, inima poate pompa mai ușor sângele, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale și protejează inima de un efort în plus.
De asemenea, îmbunătățesc circulația periferică, ceea ce poate ajuta în caz de durere neuropatică sau disfuncție erectilă.
L-arginina și L-citrulina se găsesc în carne roșie, pui, carne de porc, produse lactate, linte, năut, soia și fructe.
7. Vitamina D
Vitamina D este un nutrient important pentru oase sănătoase, un sistem imunitar puternic și mușchi puternici. Cercetările recente sugerează că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D au mai multe probleme cu sistemul lor cardiovascular, inclusiv tensiunea arterială ridicată, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Vitamina D este prezentă în pești grași, ouă și ciuperci, dar cea mai mare parte este produsă de corp atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Încearcă să-ți mărești aportul de vitamina D petrecând mai mult timp afară sau prin suplimente.