Alimentația unui pacient cu diabet zaharat este extrem de importantă: sunt interzise mai ales alimentele bogate în carbohidrați deoarece cresc brusc glicemia. De asemenea, zahărul trebuie exclus complet din dietă.
În afară de alimentele de mai sus, să vedem și alte alimente interzise în diabet
Covrigi
Consumând un covrig este ca și cum am consuma aproximativ 6 felii de pâine deodată: chiar dacă sunt din făină integrală, covrigii sunt foarte bogați în carbohidrați și cresc glicemia rapid. În plus de asta, nu conțin deloc proteine sau fibre iar consumul alimentelor cu un conținut scăzut de proteine și fibre determină apariția senzației de foame la doar o oră.
Fructe uscate
Fructele uscate, mai ales cele acoperite în ciocolată sau iaurt, sunt pline de zahăr chiar și în porții mici; fructele se consumă în starea lor naturală, fără a fi procesate termic sau mecanic.
Margarină
Margarina abundă în grăsimi trans și grăsimi hidrogenate. Este bine să verificăm eticheta și dacă vedem grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate, trebuie să lăsăm produsul pe raft.
Sos din comerț
Sosurile precum cel cu usturoi, de friptură, de salată, maioneză (cu sau fără usturoi), ketchup etc., conțin o cantitate mare de sodiu, grăsimi nesănătoase, calorii în plus și carbohidrați, întrucât li se adaugă zahăr și făină, atât pentru savoare cât și pentru textură.
Alimente prăjite în ulei
Pateurile cu fructe sau brânză dar și alimentele prăjite în ulei sunt interzise pacienților cu diabet.
Recomandarea este să stea departe de alimentele grase, procesate și prăjite în aluat realizat din făină.
Băuturi dulci
Băuturile dulci conțin zahăr. Așa cum am spus la început, zahărul este interzis în dieta pacienților cu diabet. Desigur, se pot utiliza băuturi dulci în caz de hipoglicemie dar în afară de aceste cazuri, sucurile cu zahăr sunt strict interzise.