Conform statisticilor OMS, două treimi din populația mondială este infectată cu Helicobacter Pylori, o bacterie de care nu avem cum să ne ferim, fiind prezentă peste tot în mediul înconjurător.
Helicobacter Pylori este o bacterie patogenă, care se localizează strict la nivelul mucoasei gastrice – în stomac. Infectarea cu Helicobacter Pylori se face pe cale orală, principala cauză a infectării fiind igiena deficitară.
Duce la leziuni gastrice și duodenale
Această bacterie stă la baza apariției multor leziuni gastrice și duodenale – de la simpla inflamație a mucoasei gastrice, până la gastrite în forme cronice, cu evoluție către gastrite atrofice.
În timp – zeci de ani – ea poate degenera, specialiștii considerând că apariția cancerului gastric este în proporție de 90% legată de infecția cu Helicobacter Pylori. Infecția cu Helicobacter Pylori este responsabilă și de apariția leziunilor limfoide la nivelul stomacului – o formă de cancer limfatic numit limfomul de tip MALT.
Ceai de rădăcină de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra)
Lemnul-dulce protejează pereții stomacului de eventuale leziuni, vindecându-le deja pe cele existente și atenuând simptomele infecției cu Helicobacter Pylori.
Lemnul-dulce este contraindicat în hipertensiune, hipotiroidie pronunțată, ciroză avansată, boli biliare aflate în fază acută.
Într-un litru de apă clocotită se adaugă 50 g rădăcină de lemn-dulce. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se lasă la macerat 5-6 ore. Se bea câte 1 pahar, de 3 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni. Cura se reia peste 10 zile.
Ceai de ienupăr (Juniperus communis)
Ceaiul de ienupăr are un puternic efect antibiotic, distrugând tulpinile virusului Helicobacter Pylori. Împotriva gastritei produsă de infecția cu această bacterie, curele cu ceai de ienupăr sunt extrem de utile.
- Într-o jumătate de litru de apă se adaugă 3-4 lingurițe de boabe de ienupăr mărunțite. Se lasă la macerat timp de 8-10 ore, după care se strecoară.
- Lichidul se păstrează, iar planta rămasă după filtrare se fierbe ȋn încă o jumătate de litru de apă, timp de 5 minute. Se lasă la răcit, apoi se filtrează. La final, se combină cele două extracte.
Se consumă câte 3 căni de ceai, zilnic – dimineața, la prânz și seara, cu 15 minute înainte de masă. Se țin cure de 21 de zile. După o pauză de 14 zile, tratamentul se poate relua.
Ceai din amestec de plante
Acest ceai diminuează procesele inflamatorii în stomac și intestine produse de Helicobacter Pylori, previne ulcerația sau apariția cancerului.
- În 500 ml. apă rece se adaugă 7 cuișoare, 1 linguriță de pelin și 10 floricele de vetrice. Se pun pe foc, se aduc până la fierbere, și se lasă să fiarbă pe foc mic, acoperite, timp de 5-7 minute. Se stinge focul, iar ceaiul se filtrează doar după ce s-a răcit.
- După strecurare, decoctul se mai pune pe foc mic, adăugându-se în el 1 lingură pulbere de turmeric. Se amestecă periodic și se lasă să atingă o temperatură de 90 de grade. Se lasă să se răcească.
Se iau câte 100 ml. de lichid, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 7-10 zile.
Tratamentul se poate relua după o pauză de 14 zile.