Florile smerite și gingașe de caprifoi parcă miros a Rai, nu în mod întâmplător planta a primit numele de „Mâna Maicii Domnului”.
Aceste flori cu un parfum dulce nu numai că sunt comestibile, dar au și proprietăți vindecătoare.
Ceai de caprifoi – Proprietăți
Acest ceai este un antibiotic natural, cu spectru larg, fiind util împotriva diverselor tipuri de bacterii și virusuri precum Stafilococi, Salmonella sau Streptococi și patogeni care cauzează tuberculoză sau pneumonie.
În medicina chineză tradițională, de exemplu, aceste flori se numără printre primele plante vindecătoare folosite împotriva infecțiilor.
Planta are un conținut bogat de quercetină și Vitamina C, doi antioxidanți care previn bolile cronice asociate cu radicalii liberi.
În plus de asta, caprifoiul are și efecte antivirale, expectorante și imunostimulatoare și curăță cu succes sângele și ficatul de toxine.
În ce boli ajută?
Mâna Maicii domnului este benefică în caz de:
-tuse, răceală, gripă, febră
-imunitate scăzută
-migrene sau dureri de cap
-dureri de stomac sau greață
-artrită
-inflamații interne
Cum se prepară ceaiul?
Pentru un ceai dulce cu efecte răcoritoare, folosiți metoda macerării la rece în loc de infuzia caldă.
Aveți nevoie de 2 părți apă, 1 parte flori de caprifoi și opțional, cuburi de gheață.
Cu dosul unei linguri, zdrobiți ușor florile și puneți-le într-un borcan.
Turnați apa rece peste ele, amestecați, puneți capacul și dați borcanul la frigider peste noapte.
Ideal ar fi ca florile să se macereze timp de 15 zile, însă perioada minimă este de 8 ore.
Ulterior, strecurați lichidul, adăugați cuburi de gheață dacă doriți și veți obține un suc răcoritor.
După gust, puteți adăuga și miere și / sau lămâie.