Lapte de pasăre, desertul copilăriei – În verile caniculare, mama făcea des acest desert… Îmi amintesc și acum cu câtă nerăbdare așteptam să se răcească, să putem mânca…
Se mai numește și Boule de neige – Este un desert simplu și ușor de făcut, puternic aromat și dulce – Exact ceea ce le place copiilor în mod special…
Ingrediente necesare:
- 1 litru de lapte
- 6 ouă
- 1 linguriță de făină
- 200 grame zahăr
- un baton de vanilie
Mod de preparare:
Pentru început, separăm albușurile de gălbenușuri. Punem pe foc laptele și vanilia. Batem albușurile spumă, apoi adăugăm treptat 100 grame de zahăr… Batem din nou, până când zahărul se topește și până spuma se ține tare…
Când laptele începe să fiarbă, micșorăm focul astfel încât să clocotească ușor, încet…
Folosind o lingură, luăm din spuma de albuș și adăugăm în lapte…
Obținem practic 4-5 ouă din albuș, nu mai multe, pentru a avea suficient loc în cratiță, întrucât vor crește în volum…
Se țin 1 minut pe o parte, se întorc și se mai țin 1 minut…
Pentru a le scoate, folosim o lingură cu găuri… Le scurgem bine de lapte și le punem într-un bol… Continuăm în aceeași manieră până când fierbe toată spuma…
Pentru ca ouăle de albuș să nu se lase, trebuie să ținem cont de următoarele lucruri:
– laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pun albușurile
– să nu ținem prea mult pe foc albușurile
– bolul în care se pun să fie cald (se lasă din cauza șocului termic)
Separat, frecăm gălbenușurile cu restul de zahăr și făină. Turnăm laptele strecurat și punem totul pe foc, până se leagă și se îngroașă ca o smântână… În acest moment, luăm de pe foc și turnăm peste ouăle de albuș…
Savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu.