Cancerul de ficat este o tumoare care afectează celulele ficatului și duce la distrugerea acestor celule, prin urmare acest organ esențial își pierde funcțiile.
În ciuda prezenței unei tumori, ficatul poate continua să funcționeze normal și asta este motivul pentru care trebuie să-ți asculți corpul și să nu ignori semnele tăcute pe care ți le transmite corpul.
Iată care sunt cele 10 semne tăcute care dau de gol cancerul hepatic
1.Istoric medical: ciroză, hepatită C și hepatită B
Dacă ai contactat hepatita C sau dacă nu ai primit vaccinul împotriva hepatitei B, acest lucru îți poate afecta ficatul. De asemenea, ciroza slăbește ficatul astfel că se recomand controalele periodice.
2.Greață și vărsături
În cazul în care te confrunți cu oboseală extremă și cu slăbiciune corporală poate fi un semn de cancer hepatic. Greața care precede vărsăturile este, de asemenea, un indiciu care merită atenție.
3.Dureri abdominale anormale
Durerea din partea dreaptă a abdomenului se poate răspândi pe umărul drept.
4.Pierderea bruscă în greutate, fără dietă
Dacă nu ai ținut vreo dietă și dacă ți-ai păstrat ritmul normal al unei diete echilibrate și totuși ai slăbit mult, este încă un semn la care merită să fii atent.
5.Pierderea poftei de mâncare
6.Senzație rapidă de plenitudine
7.Piele galbenă, ochi galbeni
Icterul afectează atât ochii cât și pielea. Chiar și urina își poate schimba culoarea și poate deveni galben închis spre maro iar scaunele pot căpăta o culoare palidă.
8.Ficat mărunt în volum (simțit ca o masă sub coaste, în partea dreaptă)
9.Umflarea abdomenului sau acumularea fluidelor în abdomen
10.Splină mărită (simțită sub coaste în partea stângă)
Alte posibile simptome: febră, vânătăi anormale, sângerări, vene proeminente pe burtă care se pot observa prin piele. Unele tumori hepatice produc hormoni care au acțiune asupra altor organe.
Cancerul hepatic -Măsuri de prevenție
Prin reducerea factorilor de risc, multe tipuri de cancer hepatic ar putea fi prevenite:
Evitarea sau tratarea corectă a infecțiilor cu virusurile hepatice B și C
La nivel mondial, cel mai semnificativ factor de risc pentru cancerul hepatic este infecția cronică cauzată de virusul hepatitei B și C. Acești viruși se pot transmite de la persoanele purtătoare la cele sănătoase fie prin sex neprotejat, fie prin ace contaminate, sau în timpul nașterii de la mama la noul-născut.
Vaccinarea împotriva hepatitei B și C reduce riscul de hepatită și de cancer hepatic. Până în prezent, nu a fost realizat un vaccin împotriva hepatitei virale de tip C.
Transfuziile de sânge
Transfuziile de sânge au fost o sursă majoră de infecție cu hepatită dar în prezent acest risc s-a redus practic la zero
Monitorizarea periodică a funcției hepatice
Persoanele care sunt susceptibile de a avea infecții cu virusul hepatic B sau C, precum și cele confirmate cu acești viruși trebuie investigate și testate periodic ca starea de sănătate a ficatului să fie monitorizată și ca să se intervină imediat ce apar semnele unui proces de malignizare.
Tratamentul infecției cronice cu virusul hepatitei C și B poate menține infecția sub control, cu toate că medicamentele nu vindecă boala doar scad riscul de cancer și ciroză.
Limitarea consumului de tutun și de alcool
Una dintre principalele cauze ale cirozei hepatice este consumul de alcool. De asemenea, și fumatul crește riscul de cancer la ficat.
Evitarea obezității
Evitarea obezității ar putea și o altă modalitate de protejare a ficatului împotriva afecțiunilor maligne: persoanele obeze sunt mai susceptibile la boli hepatice, prin dereglarea metabolismului glucidic și lipidic.
Limitarea expunerii la substanțe periculoase, mai ales la aflatoxine
Tratarea corectă și monitorizarea afecțiunilor hepatice, inclusiv a celor care au o componentă genetică
Menținerea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate