Oamenii de știință își pun mari speranțe în vitamina D, care ia naștere din reacția pielii expusă la lumina solară și care se găsește și în anumite alimente și suplimente.
Aport optim de vitamina D – Beneficiile aduse sănătății
Menține sănătatea sistemului osos, din copilărie până la bătrânețe
Vitamina D are și rolul de a ajuta la o mai bună absorbție a calciului din alimente. În cazul persoanelor în vârstă, doza zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor și împiedică fragilizarea oaselor. În cazul copiilor, are rolul de a ajuta la dezvoltarea optimă a sistemului osos și de a preveni rahitismul, o afecțiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari și oase fragile și predispuse la facturi.
Vitamina D și diabetul
Unii specialiști sunt de părere că între diabet și aportul de vitamina D există o legătură strânsă, însă nu se cunoaște cu exactitate care este aceasta.
Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să țină la distanță diabetul de tip 2. Pe de altă parte, excesul de grăsime corporală, un simptom caracteristic la pacienții cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D din organism.
Vitamina D și pierderea în greutate
S-a demonstrat științific că persoanele obeze au un nivel extrem de scăzut de vitamina D: grăsimea ține această vitamină pe loc și nu-i permite să ajungă în organism pentru a-și face treaba. Cu toate acestea, nu este evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers.
Un studiu restrâns arată că persoanele care au o dietă restrictivă din punct de vedere caloric și care iau în paralel vitamina D, pot slăbi mai ușor și mai rapid.
Vitamina D și cancerul
Există dovezi concrete care susțin faptul că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea și în tratarea multor forme de cancer: cel de colon, de sân sau de prostată, de exemplu.
Mai mult, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariția declinului cognitiv specific îmbătrâniri iar un nivel crescut de vitamina D poate crește riscul de cancer pancreatic dacă nu se ține o dietă alimentară echilibrată, dacă nu se păstrează greutatea în limitele normale și dacă se cade pradă sedentarismului.
Vitamina D și depresia
Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea cerebrală. Studiile confirmă că administrarea dozelor crescute de vitamina D se asociază cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei.
Iată care sunt cele mai bogate surse de vitamina D
În sezonul estival este foarte ușor să obține doza de vitamina D, stând pur și simplu la soare timp de minim 15 minute pe zi (folosind cremă solară și având pălărie pe cap, desigur). În sezoanele mai puțin însorite, această vitamina se poate obține din alimente:
- ficat de vită
- gălbenuș de ou
- cereale
- nuci
- sardine
- ton
- macrou
- somon
- mere
- lactate
De asemenea, putem apela la suplimente alimentare cu vitamina D care se găsesc sub 2 forme: D2 sau D3.
Carența de vitamina D – Factori de risc, simptome
Printre factorii de risc se numără pielea închisă la culoare, vârsta de peste 50 de ani, domiciliul în țări nordice, obezitatea și supraponderabilitatea, intervenții de bypass gastric, alergie la lactate, afecțiuni hepatice sau digestive precum boala Crohn sau boala celiacă.
Simptome:
- durere frecventă de oase
- slăbiciune musculară
- probleme cu vederea
- ți-e somn în timpul zilei
- obosești repede
- ți-e sete tot timpul