Păpădia are efecte depurative și diuretice, fiind folosită în diverse afecțiuni precum eczeme, acnee, constipație, endometrioză, mâncărimi, sindrom premenstrual sau pietre la rinichi.
Elimină toxinele din sânge, îmbunătățind astfel funcția tuturor organelor. Curăță pielea și este un tonic stimulator excelent pentru ficat, mărește fluxul biliar și activitatea hepatocitului.
Putem folosi în scop medicinal toate părțile păpădiei: de la rădăcină și tulpini, până la frunze și flori.
Planta are o acțiune blândă și statornică. Calmează mâncărimile pielii și te scapă de constipație.
Păpădia ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în ficat (mare parte din aceste deșeu reprezintă un exces de hormoni), la reglarea hormonală. Poate fi utilă în cazul femeilor care suferă de endometrioză, sindromul ovarelor polichistice sau sindromul premenstrual.
Rețetă – Tonic hepatic cu păpădie
Rețeta de mai jos a fost publică în cartea „Herbal Medicine for Beginners” și este o tinctură cu efecte benefice pentru ficat.
Ingrediente necesare:
- 40 g pătlagină
- 40 g gălbenele
- 40 g coada-șoricelului
- 28 g rădăcină de păpădie
- 28 g rădăcină de angelică
- 28 g lemn dulce
- 28 g sunătoare
- alcool de 45-70 grade
Cum se prepară?
Pune toate plantele într-un bol și amestecă-le, după care transferă amestecul într-un borcan de sticlă; umple borcanul cu alcool și lasă totul la macerat 8-10 zile.
După 8-10 zile, strecoară și transferă tinctura în sticluțe închise la culoare. Poți lua câte 1-4 pipete de 3-4 ori pe zi.
Din acest amestec de plante poți prepara și un ceai. De asemenea, poți consuma doar ceai simplu de rădăcină de păpădie (2-4 căni pe zi).
Frunzele de păpădie – Ce beneficii au pentru sănătate?
Păpădia are capacitatea de altera procesele metabolice și de a stimula funcțiile organelor eliminatorii (ficat, rinichi, piele, plămâni). Frunzele de păpădie cresc diureza și pot înlocui pierderile de minerale esențiale, întrucât sunt bogate în potasiu și calciu.
Recomandarea este să consumi frunzele de păpădie ca atare, în salate.
Păpădia are capacitatea de a preveni creșterile tensiunii arteriale și de a reduce edemele. Poți pregăti o infuzie din 2-3 linguri de plante și 250 ml apă clocotită. Lasă la infuzat peste noapte și bea ceaiul a doua zi, cu înghițituri mici. Repetă zilnic, într-o cură de câteva săptămâni.
Știai că și florile de păpădie sunt comestibile? Le poți adăuga în salate sau le poți infuza în miere.