Doar pentru că pe etichetă scrie „fără zahăr” sau „100% natural” nu înseamnă neapărat că acele alimente sunt sănătoase. Mariile companii promovează alimentele ca fiind sănătoase dar, de fapt, pot fi chiar nocive… În acest clip vom vorbi despre 9 alimente pe care nu ar trebui să le consumi. Să vedem care sunt acestea…
1. Roșiile conservate
Alimentele conservate conțin BPA, o substanță chimică toxică asociată cu anomalii reproductive, creșterea riscului de cancer mamar și de prostată, diabet, boli de inimă și alte probleme de sănătate.
Există multe probleme de sănătate asociate cu substanțele chimice BPA, printre care creșterea riscului de dizabilități mentale la bebeluși, risc de avort spontan, perturbarea hormonală, creșterea riscului de anumite tipuri de cancer și altele.
Motivul pentru care roșiile conservate prezintă un risc atât de mare de contaminare cu BPA în comparație cu alte produse conservate este datorat acidității: roșiile conservate au o aciditate ridicată, ceea ce poate determina ca BPA să se lipească de ele.
2. Carnea procesată
În urma unor studii clinice care au examinat legătura dintre alimentație și cancer, s-a ajuns la următoarea concluzie: carnea procesată nu este sănătoasă și toată lumea ar trebui să evite consumul acesteia.
De regulă, carnea procesată provine de la animalele crescute cu hormoni de creștere și alte medicamente. Conține și nitrit, care are potențialul de a se transforma în organism în substanțe chimice puternic cancerigene.
Este bine să eviți următoarele produse: bacon, șuncă, carne uscată, carne conservată, cârnați, crenvurști, carne sărată și maturată etc. Carnea procesată este cunoscută și pentru legătura sa cu diverse boli cronice, inclusiv boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cancerul de colon și stomac și tensiunea arterială crescută.
3. Margarina
Margarina conține grăsimi trans și, potrivit cercetătorilor de la Harvard, se estimează că grăsimile trans cauzează între 72.000 și 228.000 de atacuri de inimă, dintre care aproximativ 50.000 sunt fatale, în fiecare an.
Recomandarea este să cumperi unt obținut de la vaci hrănite cu iarbă.
4. Uleiul vegetal
Uleiul vegetal este puternic procesat și atunci când este încălzit, poate provoca daune: transformă colesterolul bun în colesterol rău. De asemenea, contribuie la inflamația din organism, este încărcat cu grăsimi trans extrem de toxice care pot cauza boli de inimă, diabet, cancer și obezitate.
5. Popcornul făcut la cuptorul cu microunde
Popcornul făcut la cuptorul cu microunde conține substanțe chimice care cresc riscul de infertilitate. De asemenea, cresc nivelul colesterolului rău și riscul de cancer
6. Cartofii
În 2013, 48 de fructe și legume au fost testate iar cartofii se numărau printre cele cu cea mai mare încărcătură de pesticide. Dacă vrei să consumi fructe și legume sănătoase, alege produsele organice.
7. Sarea de masă
Corpul nostru are nevoie de sare pentru a trăi, dar sarea din alimentele procesate este extrem de nocivă.
Sarea poate duce și la retenție de apă și balonare, poate provoca pofte alimentare, creștere în greutate și un stil de viață nesănătos.
8. Izolatul proteic de soia
90-95% dintre boabele de soia cultivate în SUA sunt modificate genetic pentru a crea izolatul proteic de soia. Singura soia cu beneficii pentru sănătate este cea organică, fermentată corespunzător.
9. Îndulcitorii artificiali
Îndulcitorii artificiali precum aspartamul au capacitatea de a stimula apetitul, acumularea de grăsime și creșterea în greutate. Cresc pofta de carbohidrați și duc la intoleranță la glucoză, ceea ce poate duce la diabet.
Extrem de important să consumi o dietă bogată în nutrienți și să încerci să limitezi cantitatea de alimente nesănătoase din dieta ta. O dietă bogată în nutrienți, însoțită de un stil de viață sănătos care include exerciții fizice de câteva ori pe săptămână, poate duce la o viață sănătoasă și poate minimiza riscul dezvoltării problemelor de sănătate, îmbunătățind în același timp starea ta generală (fizică și mentală).