Toți îl știu cu numele de Unchiul Mihai, era un călugăr de prin Ardealul de Nord. Era hărăzit de Dumnezeu cu puteri vindecătoare cu care a salvat multe persoane de la intervenții chirurgicale, prin tratamente cu plante. În afară de ceaiurile de viață lungă, călugărul alina suferința insuflând credință iar cei care i-au urmat sfaturile au ajuns să se bucure de viață.
Călugărul Mihai Neamțu și-a dedicat viața credinței creștine și a suferit prigoana comunistă, fiind izgonit de la Mănăstirea Bixadului. Începând cu anul 1970, a mers din sat în sat să vindece oamenii cu ajutorul tratamentelor cu ceaiuri. Credința călugărului Mihai: orice boală poate fi vindecată cu excepția bolilor aflate în ultimul stadiu.
Nu recomanda să se renunțe la terapia medicamentoasă, spunea doar că medicamentele trebuie ajutate cu ceaiuri naturiste și, de asemenea, îndemna la rugăciune. În modestia lui, credea cu toată convingerea că orice persoană are în ea o părticică de Dumnezeu, astfel că fiecare bolnav se poate vindeca.
„Nu fiți triști, căci bucuria Domnului este Puterea voastră.”, spunea călugărul. Cine urmează terapia indicată de el trebuie să țină cont de câteva sfaturi generale: ceaiurile se pot îndulci doar cu sirop natural de afine, zmeură, mure, brad sau lămâie; lichidele nu trebuie băute reci sau fierbinți, la fel și mâncarea; periodic, bolnavul trebuie să facă analize și controale medicale iar împărtășania luată conștient conduce spre sănătate trupească și sufletească.
Ceaiuri de bază
Aceste ceaiuri sunt recomandate și persoanelor sănătoasă întrucât revigorează organismul. De asemenea, ameliorează toate suferințele și nu are nicio contradicție.
Rețeta 1
Se iau câte 3 linguri din următoarele plante: bruture, frunze de alun, coada-calului, coada-șoricelului, cicoare, frunze de corn, frunze și fructe de măr pădureț, frunze de nuc, flori și fructe de păducel, de porumbar, frunze de stejar, tătăneasă, flori de trifoi roșu, urzică și troscoțel.
Se pun într-un săculeț de pânză subțire și deasă, se fierb timp de 2 minute în 4 L de apă după care ceaiul se transferă într-un cazan peste care se pun încă 8 L de apă rece.
Se stă cu mâinile și picioarele în baia de ceaiuri timp de 20-25 minute. În timpul băii se va transpira mult și este preferabil să se facă seara înainte de culcare pentru că produce și un somn profund. Plantele puse în săculeț se pot folosi timp de 5 zile după care se vor arunca.
Rețeta 2
Se pun într-un săculeț câte 3 linguri de frunze de alun, cicoare, măceș, mentă, mur, mușețel, mesteacăn, coada-șoricelului, pătrunjel, stejar și trifoi roșu. Se fierb timp de 2 minute în 4 sau 5 L de apă. Se face gargară pentru afecțiuni ale gâtului, dinților și corzilor vocale; băi de șezut (10-15 minute) pentru hemoroizi și dereglări menstruale; se administrează intern pentru vindecarea majorității afecțiunilor.
Aceste două ceaiuri de folosesc în aproape orice suferință.
Copacul care vindecă cancerul
Se alege un trunchi de mesteacăn cu scoarță sănătoasă, se taie trunchiul de la 5-10 cm deasupra solului (trunchiul trebuie să aibă lungimea de 2 m). La înălțimea pe care o are bolnavul, trunchiul trebuie să aibă circumferința egală cu circumferința capului bolnavului.
Pentru a se păstra bine pe durata tratamentului, partea inferioară a trunchiului se pune în apă. Se decojește lemnul, inelar, în formă de dreptunghiuri cât palma bolnavului. Se iau bucățile de coajă, se mărunțesc. Se pun la fiert 3 L de apă, se adaugă 7 linguri de grâu și se fierb încet, până ce grâul devine comestibil (plesnește). Se adaugă coaja de mesteacăn și se mai fierb 2 minute totul împreună. Se consumă ceaiul. La indicațiile călugărului Mihai, la acest tratament se adaugă și un trunchi de răchită care se alege și se pregătește la fel.
Ceai contra reumatismului
Se pune la fiert 1 L de apă. Se ia câte o lingură de gălbenele, carpen, mesteacăn, cimbrișor, coada-șoricelului, coada calului, dud, cireș, mur, mentă și măr pădureț și toate plantele se pun deodată în apa care fierbe. Se ține pe foc pentru încă 2 minute, se lasă să se răcească, se strecoară și se poate bea.
Pentru tensiune mare
Se iau 6 boabe de fasole care se macină și se amestecă cu apă, cât să se obțină o pastă. Se bea 1 linguriță la fiecare 4 ore.