Negii sunt niște excrescențe inofensive ale pielii și sunt cauzate de papilomavirusul uman, HPV, din care există peste 100 de tipuri. Virusul pătrunde în corpul nostru prin tăieturi și cauzează apariția negilor: atât pe față, cât și pe mâini sau pe organele genitale.
Vestea bună? Există numeroase tratamente naturiste cu ajutorul cărora poți stopa acești negi:
Ulei de arbore de ceai
Acest ulei are proprietăți exfoliante și antimicrobiene iar tratamentele topice cu acesta ajută la reducerea negilor în maxim 12 zile. Cu toate acestea, nu există studii pe scară largă care să susțină aceste descoperiri.
Dacă totuși dorești să încerci acest remediu, tot ce trebuie să faci este să aplici câteva picături din acest ulei pe neg (diluat în prealabil cu ulei vegetal) cu o dischetă demachiantă. Pune discheta pe neg și lasă uleiul să acționeze 10 minute. Repetă de 2-3 ori pe zi, până vezi îmbunătățiri.
Atenție! Nu aplica niciodată ulei de arbore de ceai nediluat pe piele pentru că poate provoca arsuri sau iritații.
Oțet de mere
Oțetul de cidru de mere este un tratamentu popular pentru negii de pe mâini: amestecă într-un vas două părți de oțet de mere cu o parte de apă. Trece o dischetă demachiantă prin această soluție și pune-o pe pielea cu negi, în fiecare seară înainte de culcare. Lasă să acționeze 3-4 ore.
Atenție! Chiar dacă este un tratament naturist, oțet este acid și astfel poate provoca disconfort sau dureri în contactul direct cu pielea. Nu îl aplica niciodată nediluat sau pe răni deschise.
Usturoi
Usturoiul are o istorie lungă în tratarea afecțiunilor pielii precum cicatricile keloide sau psoriazisul. De asemenea, se utilizează și pentru stoparea infecțiilor fungice, virale și bacteriene.
Potrivit unui studiu din anul 2014, extractul de usturoi elimină negii în 4 săptămână: extractul de alicină din usturoi are efecte microbiene și distruge enzimele din agenții patogeni nocivi.
Zdrobește 1 cățel de usturoi și amestecă-l cu un pic de apă cât să obții o pastă. Aplică pasta obținută pe neg, acoperă cu un bandaj și repetă în fiecare zi timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, poți folosi sucul de usturoi.
Aspirina
Acidul salicilic conținut de aspirină are acțiune keratolitică: ajută la estomparea negilor. Zdrobește un comprimat de aspirină și amestecă praful cu un pic de apă. Aplică pasta pe neg și acoperă cu un bandaj, lasă să acționeze. Repetă până vezi îmbunătățiri.
Vitamina C
Această vitamină are proprietăți de stimulare a imunității și este esențială pentru vindecarea rănilor.
Zdrobește o tabletă de vitamina C și amestecă praful cu apă. Aplică pasta pe neg, acoperă cu bandaj și lasă să acționeze peste noapte. Repetă în fiecare zi până negii dispar. Potrivit unor specialiști, se poate crește eficiența vitaminei C prin amestecarea ei cu zeamă de lămâie. Dacă folosești zeamă de lămâie, fă-o cu precauție pentru că poate provoca iritații.
Propolis
Propolisul are în compoziția substanțe vegetale, polen, enzime și ceară de albine iar cercetările sugerează că are proprietăți antimicrobiene care ajută la producerea de celule cutanate. Se folosește atât pentru a trata acneea cât și pentru a accelera vindecarea rănilor.
Se crede că ajută la vindecarea pielii infectate și în lupta împotriva negilor: aplică 2-3 picături de propolis pe neg, acoperă zona cu bandaj și lasă propolisul să acționeze peste noapte. Repetă zilnic.
Atenție!
Condiloamele genitale nu se tratează acasă cu tratamente naturiste: pielea genitală este delicată și pot apărea leziuni în urma tratamentelor topice. Opțiunile de tratament pentru negi genitali se discută cu medicul.