Rețete cu imagini, pas cu pas – 5 aperitive pentru masa de Sărbătoare – 5 idei gustoase și savuroase, simple și ușoare – Încercați rețetele, o să vă placă mult
Aperitiv în frunze de salată
Ingrediente necesare:
- 300 g piept de pui fiert
- 2 roșii
- 4 ouă fierte
- 1 legătură frunze de salată (10 frunze)
- 1 legătură ceapă verde
- 2 linguri maioneză
- 1 linguriță sare
- Piper
Mod de preparare:
Tăiem carnea și ouăle în cuburi. Tăiem roșiile în sferturi, îndepărtăm miezul și semințele și tăiem pulpa în cuburi. Ceapa o tăiem în bucăți mici. Transferăm toate ingredientele într-un bol, adăugăm sare, piper, maioneză și amestecăm bine.
Tăiem partea inferioară a frunzelor de salată și tapetăm un tocător cu folie alimentară. Așezăm frunzele pe tocător: le suprapunem după care le presăm ușor cu mâinile.
Adăugăm umplutura și rulăm cât mai strâns, ajutându-ne de folie. Tăiem rulada în felii.
Rulouri aperitiv cu ciuperci
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 350 g făină
- 100 ml apă caldă
- 100 ml lapte cald
- 1 și jumătate linguriță drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr
- Jumătate linguriță sare
- 50 g unt
- 1 ou
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200 g ciuperci proaspete
- 4 ouă fierte
- 1 castravete murat
- 1 ceapă
- 1 lingură maioneză
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un vas. Adăugăm sare, zahăr, drojdia uscată și amestecăm bine. facem o adâncitură în mijloc unde punem apa, laptele și untul topit (nu fierbinte!). Începem să amestecăm cu lingura după care frământăm cu mâna până obținem un aluat moale, omogen și neted.
Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, până își dublează volumul. După dospire, frământăm un pic aluatul și îl împărțim în 2 părți egale. Întindem fiecare bucată într-o foaie subțire de 30*35 cm și tăiem în fâșii late de 3 cm. Rulăm fâșiile pe conuri de patiserie și lipim bine marginea.
Transferăm conurile (vertical) pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungem cu ou bătut împreună cu 2 linguri de apă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 minute. După coacere lăsăm rulourile să se răcească după care îndepărtăm conurile.
Pentru umplutură, tăiem ceapa și ciupercile în cuburi. Prăjim ciupercile pe o tigaie uscată, pe foc mare, amestecând periodic. Când tot lichidul se evaporă, adăugăm un pic de ulei, ceapa și prăjim totul împreună pe foc mediu, până ceapa se înmoaie. Condimentăm cu sare și piper.
Tăiem castravetele și ouăle în cuburi și amestecăm toate ingredientele într-un bol. Adăugăm maioneza și potrivim umplutura de sare și piper. Umplem rulourile cu umplutura pregătită.
Tarte cu umplutură picată
Ingrediente necesare:
- 20 mini tarte din aluat fraged (sau de vafe)
- 300 g ananas conservat
- 300 g piept de pui fiert
- 2 roșii proaspete, medii
- 1 linguri maioneză
- 2 căței usturoi
- 2 fire pătrunjel verde
Mod de preparare:
Tăiem ananasul cuburi mici și carnea bucăți medii. Tăiem roșiile sferturi, îndepărtăm miezul și tăiem pulpa cuburi mici. Punem într-un bol ananasul, carnea, roșiile, usturoiul pisat, maioneza și amestecăm foarte bine. Potrivim amestecul de sare dacă este nevoie. Umplem mini tartele cu salata pregătită și decorăm cu frunzulițe de pătrunjel.
Aperitiv cu prune uscate
Ingrediente necesare:
- 600 g bacon
- 200 g prune uscate
- 50 g nuci
- Scobitori
Mod de preparare:
Spălăm bine prunele uscate, le punem într-un bol și turnăm apă clocotită peste ele. Le lăsăm deoparte pentru 10 minute. Îndepărtăm pielea baconului după care tăiem în fâșii subțiri. De asemenea, putem folosi bacon gata feliat. Tăiem fâșiile în jumătate, astfel încât lungimea lor să fie de aproximativ 10 cm. Punem un pic de sare peste ele.
Punem câte 1/ 4 sau 1/ 2 miez de nucă în interiorul fiecărei prune după care le înfășurăm cu câte o felie de bacon. Fixăm cu o scobitoare și transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute aproximativ.
Ruladă aperitiv cu aspect festiv
Ingrediente necesare:
- 600 g morcovi
- 5 ouă
- 300 g cremă de brânză Philadelphia
- 1 linguriță sare
- 1 legătură mărar
- Piper
- Ulei
- 10 g unt
Mod de preparare:
Trecem morcovul prin răzătoarea mică și îl înăbușim într-o tigaie cu un pic de ulei fierbinte, timp de 15 minute (pe foc mediu și sub capac). Amestecăm periodic. Când se înmoaie, îl transferăm într-un bol și îl lăsăm să se răcorească.
După ce morcovul se răcorește, adăugăm gălbenușurile, piper și amestecăm. Separat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un pic de sare (cam 5 minute). Încorporăm spuma în compoziția cu morcovul, în 2 tranșe. Amestecăm ușor și cu grijă, folosind o spatulă.
Transferăm compoziția astfel obținută într-o tavă de 38*47 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. După coacere lăsăm blatul să se răcorească timp de 10 minute. Răsturnăm blatul pe o bucată de folie alimentară și îndepărtăm hârtia de copt.
Pentru umplutură, amestecăm crema de brânză cu mărarul tocat mărunt.
Întindem umplutura și, ajutându-ne de folie, rulăm o ruladă. Împachetăm rulada în folie și o dăm la frigider pentru 2-3 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!