Intestinele tale găzduiesc trilioane de microorganisme vitale pentru sănătatea ta generală. Dar știai că stresul, dieta necorespunzătoare și toxinele din mediu pot perturba echilibrul delicat al acestor microorganisme? Acest lucru poate duce la simptome neplăcute precum balonare, constipație, diaree și boală inflamatorie intestinală.
Anumite alimente pot ajuta la curățarea și susținerea sănătății intestinale. Să vedem cele 9 alimente care promovează un intestin sănătos
Merele
Sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile care promovează sănătatea intestinului tău. Fibra solubilă, pectina, este cunoscută pentru proprietățile sale prebiotice, promovează creșterea bacteriilor benefice din intestin și ajută la reducerea inflamației.Este și un detoxifiant natural (se leagă de toxine și metale grele din colon, și le elimină din colon).
Merele conțin și alți fitochimici bioactivi, cum ar fi flavonoidele, care pot proteja împotriva inflamației intestinale și a stresului oxidativ asociat cu multe boli cronice.
Ghimbirul
Ghimbirul conține compuși activi precum gingerolii și shogaolii care pot crește contracțiile mușchilor netezi din intestine. Acest lucru poate ajuta la stimularea mișcării alimentelor prin sistemul digestiv și la reglarea timpului de tranzit al alimentelor digerate. Reduce inflamația intestinală care duce, de regulă, la probleme digestive (constipație, diaree și alte tulburări gastrointestinale).
De asemenea, are proprietăți analgezice care pot ameliora durerea abdominală și disconfortul. Acest lucru poate ajuta la ușurarea mișcărilor intestinale și la promovarea regularității. Adaugă ghimbir ras în stir-fry, prepară ceai de ghimbir sau ia câteva bomboane de ghimbir.
Nucile
Sunt pline de nutrienți care pot face minuni pentru intestinul tău.
Ar trebui să ai un aport zilnic de cel puțin 25-30 grame de fibre pentru a avea o digestie ușoară. 29 grame de nuci pot contribui cu aproximativ 2 grame de fibre și pot ajuta la atingerea obiectivului zilnic de fibre.
Dietele bogate în nuci modifică microbiota intestinală, crescând abundența bacteriilor benefice, precum Lactobacillus, și reducând numărul de bacterii potențial nocive, precum Clostridium.
De asemenea, nucile includ o concentrație ridicată de antioxidanți, precum vitamina E și polifenoli, care pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ din tractul gastrointestinal.
Aloe vera
Aloe vera conține compuși bioactiv care ajută la ameliorarea constipației, la promovarea mișcărilor intestinale regulate și la digestia și absorbția nutrienților.
De asemenea, poate preveni infecțiile intestinale, în special în cazurile de supraîncărcare cu candida sau ciuperci. Proprietățile antioxidante ale aloe vera pot proteja și împotriva deteriorării celulare și pot reduce riscul de cancer de colon.
Atenție! Consultă medicul înainte de a lua orice suplimente, în special dacă iei medicamente sau ai afecțiuni de sănătate preexistente.
Fasolea și leguminoasele
Fasolea este o sursă excelentă de proteine, fibre și alți nutrienți esențiali. Fibrele din fasole și leguminoase sunt excelente pentru curățarea deșeurilor și toxinelor din colon și pentru prevenirea constipației. Acest lucru reduce timpul în care deșeurile stau în intestine și reduce riscul dezvoltării cancerului de colon.
În fasole și leguminoase găsim și amidon rezistent. Amidonul rezistent promovează creșterea bacteriilor benefice și produce acizi grași cu catenă scurtă care hrănesc celulele colonului și reduc inflamația.
Cercetările sugerează că oamenii care consumă leguminoase și alte alimente pe bază de plante bogate în fibre au cu 35% mai puține șanse să dezvolte polipi de colon.
De asemenea, fasolea și lintea sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale(vitaminele B, calciu, magneziu, fier, zinc, antioxidanți și fitonutrienți esențiali).
Iaurtul
Iaurtul este esențial pentru sănătatea intestinelor. Conține diverse tulpini de bacterii vii care promovează un microbiom intestinal divers și echilibrat. Poate ajuta la curățarea intestinului și la reducerea inflamației, ceea ce poate reduce riscul de cancer de colon.
Ajută și la reducerea gazelor și balonării, ceea ce poate fi deosebit de util pentru persoanele care se confruntă cu disconfort digestiv după consumul de fasole sau legume crucifere.
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi ( precum broccoli, conopidă și varză kale) conțin o cantitate mare de fibre, ceea ce promovează mișcările intestinale regulate și elimină riscul de constipație. Aceste legume sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care promovează sănătatea intestinului.
Clorofila din aceste legume ajută la eliminarea toxinelor din corp, reducând inflamația, protejând împotriva stresului oxidativ și eliminând metalele grele și alte substanțe nocive din tractul digestiv.
Semințele de chia
Sunt o sursă bună de fibre alimentare: 100 grame conțin aproximativ 34-40 de grame de fibre alimentare, care reprezintă în jur de 120% din doza zilnică recomandată.
Fibra solubilă din aceste semințe se poate lega de colesterol și de alte substanțe dăunătoare din intestine, împiedicându-le să fie absorbite în fluxul sanguin și prevenind alte boli grave.
Semintele de chia sunt excelente și pentru combaterea inflamațiilor și pentru protejarea colonului de daune, datorită polifenolilor, iar acizii grași Omega-3 din semințele de chia pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor inflamatorii intestinale
Atenție! Semințele de chia trebuie să fie înmuiate în lichid timp de cel puțin 10-15 minute sau câteva ore și mestecate foarte bine înainte să fie înghițite.