Pacienții care au diabet de mult timp știu ce măsuri trebuie luate în caz de nivel glicemic ridicat. Pentru toți ceilalți explicăm și lămurim aici și acum!
Ce este hiperglicemia?
Glicemia mare (hiperglicemia) este nivelul crescut al zahărului din sânge. De regulă, se instalează după mese, mai ales în cadrul cărora s-au consumat foarte multe glucide și pancreasul nu face față, nu produce suficientă insulină.
Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie să aibă grijă mereu ce și cât mănâncă și bea. Dacă uneori exagerezi și te înfrumpți fără milă, îți va crește glicemia și te vei simți rău dar viața nu îți este în pericol.
Problema apare atunci când nu ai control asupra glicemiei și o lași să fie mărită o perioadă mai lungă, dacă nu tratezi hiperglicemia: acizii toxici se vor acumula în urină și în sânge (vei ajunge la cetoacidoză).
Cetoacidoza este foarte periculoasă pentru organismul tău.
Dacă nu tratezi hiperglicemia se vor afecta grav organele, vasele de sânge și nervii și vei ajunge la hipertensiune, retinopatie, ulcerații, probleme la nivelul pielii, neuropatie diabetică, leziuni la nivelul creierului, cangrene și depresie.
Ce poți să faci atunci când trebuie să scazi rapid glicemia ridicată
Pacienții cu diabet au, cu siguranță, un glucometru cu care să testeze nivelul glicemiei. Pe lângă asta, există și câteva simptome după care se poate recunoaște hiperglicemia:
- Urinări dese
- Sete excesivă
- Durere de cap
- Vedere neclară
1. Ai luat pastilele de diabet?
Nu uita să iei medicația de diabet prescrisă de medic și, să o iei corect (indiferent dacă este vorba de insulină sau pastile).
Dacă nu ești atent și îți administrezi o doză necorespunzătoare de insulină, îți poți face rău și poți ajunge la hipoglicemie. Dacă au nelămuriri, cere sfatul medicului fără să stai pe gânduri.
2. Bei apă?
Cu cât bei mai multă apă, cu atât mai bine. Apa ajută la eliminarea zahărului în exces, prin urină (2 pahare cu apă, unul după altul). Menține-ți organismul hidratat pentru că acest lucru este foarte important în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
3. Efort fizic
Prin efort fizic poți să scazi rapid glicemia: inima va pompa mai mult sânge și organismul va avea nevoie de mai multă glucoză, consumând-o mai repede.
Ca și în cazul hidratării de altfel, mișcarea este și ea importantă tot timpul (nu numai într-un episod de hiperglicemie) pentru că menține valoarea acestea la un nivel bun.
Recomandări
1. Consumă alimente cu fibre
Fibrele au capacitatea de a încetini absorbiția sângelui și digestia carbohidraților, iar aceste lucruri duc la o creștere mai lentă, graduală, a nivelului de zahăr din sânge.
2. Consumă alimente bogate în probiotice
Potrivit cercetărilor, un aport de probiotice poate scădea glicemia, rezistența la insulină la persoanele cu diabet de tip 2 și hemoglobina glicată.
3. Consumă alimente cu un indice glicemic scăzut
Pe lista alimentelor cu un indice glicemic scăzut sunt cele sub 55: orz, iaurt grecesc, linte, fasole, grâu bulgur, legume fără amidon, făinoase integrale, ovăz.
4. Consumă alimente bogate în magneziu și crom
Alimente bogate în magneziu: dovleac și semințe de dovleac, cereale integrale, legume cu frunze verzi, avocado, banane, ciocolată neagră.
Alimente bogate în crom: legume, fructe, nuci, carne, produse din cereale integrale
5. Odihnește-te și evită stresul
Stresul este un alt factor care poate afecta într-un mod negativ nivelul de zahăr din sânge: corpul stresat secretă cortizol și glucagon, doi hormoni care duc la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Pe de altă parte, obiceiurile proaste de somn sau lipsa de odihnă afectează, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge. Cresc pofta de mâncare și, implicit, duc la creșterea în greutate.Mai mult, afectează și sensibilitatea la insulină și astfel duce la riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
6. Ai grijă la aportul de carbohidrați
Nu spunem că trebuie să elimini complet carbohidrații din dieta ta, ci să ai în vedere cantitatea care îți este permisă. Învață să calculezi și să respecți cantitatea recomandată și nu uita să-ți monitorizezi valoarea glicemiei.