S-a constatat de multă vreme că în familiile în care există animale de companie, mai ales pisici, atmosfera este mai senilă și bolile sunt mai rare. Atunci când apar, afecțiunile se vindecă mai repede pentru că, pare-se, pisica este capabilă să dăruiască stăpânilor săi ceea ce nu poate fi cumpărat nici cu toți banii din lume: sănătate și iubire.
Iubitorii de pisici știu că favoriții lor blănoși simt când pe stăpân îl doare ceva: pisica va încerca să se culce pe locul dureros. După un timp, durerea se potolește și omul se simte mai bine. Pisicile au capacitatea de a reduce stările de neliniște, de a calma și se a trezi sentimente de optimism și de încredere. În afară de influența „terapeutică generală”, pisicile își manifestă talentele și în alte domenii ale medicinei.
Un bun companion
Când ai o pisică te simți mai puțin singură decât atunci când nu ai una. Pisicile sunt creaturi foarte iubitoare și legătura pe care o avem cu ele ne ajută foarte mult. Cei care se simt singuri ar trebui să opteze pentru a lua acasă o pisică, întrucât acest lucru s-a dovedit a fi benefic pentru sănătate.
Autism
În urma studiilor, s-a constatat că prezența unei pisici calmează copiii cu autism. Nu numai că le va ține companie, îi va ajuta să se simtă mai bine în ceea ce privește starea lor de sănătate. Având un coleg de joacă, problema lor este lăsată deoparte. Cercetătorii consideră că aceasta este una dintre 10 beneficii majora pentru sănătate ale traiului cu pisici.
Torsul pisicii are efecte terapeutice
Un pui de pisică este liniștitor nu numai pentru nervii noștri, dar are și proprietăți de vindecare. Torsul de pisică se încadrează în intervalul de frecvență medicală terapeutică, de la 25 la 150 Hz, ceea ce-l face un agent vindecător pentru oase. De asemenea, ajută și la ameliorarea durerii, la reducerea umflăturilor, la vindecarea rănilor și la tratarea tendoanelor și mușchilor.
Stimulează imunitatea
În special în cazul sugarilor, având o pisică în jurul lor în timp ce aceștia sunt în creștere, contribuie la întărirea imunității. Este mai puțin probabil ca aceștia să aibă parte mai târziu de infecții, alergii sau simptome ale tractului respirator dacă au avut parte de prezența unei pisici în timpul primului an. S-a constatat că copiii care cresc cu animale de companie sunt relativ mai sănătoși decât cei care cresc fără. Ideea este că expunerea lor la alergeni din primii ani de viață îi ajută să dezvolte imunitatea de care au nevoie.
Îmbunătățește starea de spirit
Timpul petrecut cu pisicile te ajută să-ți îmbunătățești starea de spirit. Dacă te simți trist, joacă-te cu pisica sau pur și simplu mângâie-o. Acest lucru va determina eliberarea serotonine, o substanță chimică produsă în corp care îți ridică dispoziția.
Combate stresul
Conviețuirea cu o pisică ajută la inhibarea nivelurilor de cortizol din corp. Această substanță este produsă din cauza stresului și când coboară, evident te simți mai bine. Stresul poate cauza boli de inimă, dureri de cap, depresie etc., care duc în cele din urmă la moarte prematură. Îndepărtarea stresului este o modalitate sigură de a-ți menține sănătatea.
Beneficii terapeutice
Când ai o pisică în preajma ta, oxitocina este eliberată în corp. Oxitocina este un hormon responsabil de stimularea sentimentului de iubire și a încrederii.
Scade nivelul colesterolului și tensiunea arterială
Nivelurile ridicate ale colesterolului cauzează probleme de sănătate precum atac de cord sau accident vascular cerebral. Acestea por fi minore sau pot cauza chiar și moartea, în funcție de gravitate. Deținerea unei pisici ajută la scăderea colesterolului.
Beneficii pentru inimă
Dacă ai o pisică este cu 30% mai puțin probabil să suferi de un accident vascular cerebral. Acest lucru nu este surprinzător din moment ce pisicile ajută să depășim stresul și să ne simțim relaxați. Stresul este un motiv major din spatele problemelor cardiace și, cum bolile de inimă sunt una dintre cauzele principale ale deceselor din întreaga lume, traiul cu o pisică este o modalitate ușoară de a-ți asigura o inimă sănătoasă.