Tort „Praga”, cu blaturi coapte pe tigaie – Desert cu multă ciocolată, gustos și aspectuos
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 2 ouă
- 150 ml lapte
- 60 g ulei (6 linguri)
- 120 g făină
- 30 g pudră de cacao
- 90 g zahăr
- 5 g bicarbonat de sodiu (1 linguriță)
- 1 praf de sare
- 1 lingură oțet 9%
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 ou
- 125 g lapte condensat
- 200 g unt la temperatura camerei
- 2 linguri rase pudră de cacao
- 2 linguriță zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g ciocolată neagră 50%
- 50 ml lapte
- 50 g unt
- 50 g gem de caise
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 120 ml apă
- 2 lingurițe cafea solubilă
- 2 linguriță zahăr
- 2 linguri brandy sau coniac – opțional
Mod de preparare:
Pregătim cafeaua solubilă, adăugăm zahăr, amestecăm și lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, amestecăm oul cu un tel, până la omogenizare. Adăugăm laptele condensat, amestecăm și fierbem compoziția, amestecând continuu cu o spatulă. Imediat ce începe să se îngroașe, amestecăm continuu cu un tel, pe foc mic, până devine densă. Avem grijă să nu fierbem!
Transferăm compoziția într-un vas și acoperim suprafața ei cu folie alimentară. O lăsăm să se răcească până la ajunge la temperatura camerei.
Pentru aluat, cernem făina într-un vas. Cernem și pudra de cacao, adăugăm și zahărul, sarea, bicarbonatul și amestecăm bine. încorporăm uleiul, laptele, ouăle și la final și oțetul.
Înfierbântăm tigaia din timp, la foc mic. Împărțim aluatul în 3 părți egale. Ungem tigaie cu un pic de ulei , turnăm o parte din aluat în ea. Coacem blatul sub capac, la cel mai mic foc, timp de 8-10 minute. Facem testul cu scobitoarea.
Notă: nu trebuie să întoarcem blatul pe cealaltă parte. Ștergem condensul format pe capac cu un prosop de hârtie.
Transferăm blatul pe grătar, îl întoarcem cu susul în jos și îl lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Procedăm la fel și coacem încă 2 blaturi.
Ne întoarcem la cremă: mixăm untul împreună cu zahărul vanilat, timp de 2-3 minute la viteză mare.
Adăugăm jumătate din compoziția fiartă, mixăm la viteză maximă, până la omogenizare. Încorporăm și compoziția rămasă. Vom obține o cremă pufoasă.
Peste cremă cernem pudra de cacao și mixăm. Punem deoparte 2 lingură pentru decor, după care acoperim vasul cu folie de plastic și îl dăm la frigider.
Amestecăm cafeaua rece cu coniac și însiropăm blaturile pe ambele părți. Așezăm primul blat pe platou, fixăm în jurul lui inelul de patiserie și îl tapetăm cu hârtie de copt.
Întindem jumătate din cremă peste blat, acoperim cu al doilea blat și presăm ușor. Întindem încă un strat de cremă și acoperim cu ultimul blat, întors cu susul în jos. Presăm ușor și acoperim tortul cu folie alimentară. Îl dăm la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
A doua zi îndepărtăm inelul și hârtia și acoperim părțile laterale cu crema pusă deoparte. Dăm tortul la frigider pentru 10 minute.
Trecem gemul de caise prin sită și acoperim suprafața tortului și părțile laterale. Dăm tortul înapoi la frigider.
Pentru glazură, încălzim laptele împreună cu untul, pe baie de aburi. Adăugăm bucățelele de ciocolată, lăsăm deoparte timp de câteva minute după care amestecăm cu un tel, până la omogenizare.
Turnăm un sfert din glazură peste tort. Întindem cu cuțitul, mai adăugăm o porție și întindem cât să curgă pe părțile laterale. Nivelăm părțile laterale cu o spatulă și turnăm glazura rămasă. O repartizăm uniform, pe suprafața tortului. Păstrăm 1 lingură de glazură pentru decor.
Notă: dacă este nevoie, glazura se poate încălzi 5-10 secunde la cuptorul cu microunde.
Ștergem marginile platoului și dăm tortul la frigider. Transferăm glazura rămasă într-o pungă de plastic, o încălzim un pic și decorăm tortul.
Savurați cu poftă! Poftă bună!