Unul dintre cele mai valoroase alimente pentru dietă, mai ales pentru dieta toamnă-iarnă, este rădăcina de țelină. Se recomandă tuturor categoriilor de vârstă și se poate consuma atât crudă cât și sub formă de suc, preparată termic în diferite mâncăruri sau se poate adăuga în salate.
Țelină – Conținut nutițional
Țelina este bogată în fibre și este benefică pentru metabolism și pentru digestie. De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina C care ajută la întărirea sistemului imunitar și la eliminarea radicalilor liberi care provoacă boli cronice precum: boli cardiovasculare, cancer etc.
Rădăcina de țelină este o sursă bună de vitaminele din complexul B, are un rol important în sinteza macronutrienților, iar vitamina K din conținutul ei este esențială pentru asimilarea calciului. Prin cantitatea importantă de potasiu, rădăcina de țelină ajută și inima. Mai mult, ne oferă și fosfor, mineral care ajută metabolismul oaselor și previne osteoporoza.
Suc de rădăcină de țelină – Ingrediente, mod de preparare, mod de consum
Curățați și tăiați rădăcina de țelină în cubulețe. Treceți cubulețele prin mașina de stors sau mixați timp de 2-5 minute în robot. Se recomandă între 50 și 100 ml de suc astfel obținut pe zi, împărțit în 3 porții egale.
Se recomandă cure de 15-20 de zile.
Notă: de asemenea, se recomandă ca acest suc să fie amestecat cu un alt suc (morcov, castravete sau sfeclă roșie), în proporție de 1:3. Se poate adăuga și miere de albine și / sau zeamă de lămâie după gust.
Suc de țelină – Indicații terapeutice
- febră, tuse
- astenie, convalescență
- surmenaj
- catar bronșic
- obezitate, gută
- reumatism
- impotență
Extern, acest suc se poate folosi sub formă de comprese pentru ulcere, plăgi, ulcerații bucale, afecțiuni oculare și cancer de piele.