Prăjitură sfărâmicioasă, aromată și delicioasă – Prăjitura de casă „Jerbo”
Ingrediente necesare pentru foi:
- 600 g făină
- 250 g unt la temperatura camerei
- 25 g drojdie proaspătă
- 100-120 ml lapte aproximativ
- 60 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- 1 lingură smântână
- Coaja rasă de la 1 lămâie mare
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 800 g gem de caise
- 20 ml esență de rom
- 300 g miez de nucă măcinat
- 200 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 200 g ciocolată menaj
- 30-40 g unt
Mod de preparare:
Pentru umplutură, amestecăm nuca cu zahărul vanilat și cel pudră (200g) și coaja de portocală. . De asemenea, amestecăm gemul cu 20 ml de esență de rom.
Pentru foi, amestecăm zahărul pudră (60g) cu coaja de lămâie.
Punem făina și untul în bolul blenderului. Adăugăm și sarea, zahărul pudră cu coaja de lămâie. Mixăm la viteză medie timp de 3 minute după care adăugăm și laptele amestecat cu drojdia, cu gălbenușurile și cu smântâna. Mixăm până obținem un aluat omogen și moale, timp de 4-5 minute.
Împărțim aluatul astfel obținut în 4 bile pe care le învelim în folie și le dăm la frigider pentru 1 oră aproximativ. Între timp, tapetăm tava cu hârtie de copt.
Scoatem o bucată de aluat din frigider. Punem pe suprafața de lucru presărată cu făină și întindem aluatul într-o foaie de mărimea tăvii. Transferăm foaia în tavă și o ungem cu un strat de gem. Peste gem presărăm un strat de nucă.
Întindem și a doua foaie, repetăm straturile. Întindem celelalte foi, repetăm straturile. Ultimul strat va fi ultima foaie. Înțepăm până jos, din loc în loc, prăjitura.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coacem prăjitura timp de 35-40 de minute. După coacere, lăsăm să se răcească complet în tavă. Răsturnăm prăjitura pe un platou.
Pregătim și glazura: topim ciocolata pe baie de aburi, împreună cu untul, amestecând până la omogenizare.
Turnăm glazura peste foaia superioară și întindem uniform. Lăsăm prăjitura deoparte, la loc răcoros, până glazura se întărește.
Savurati cu poftă! Poftă bună!