Există câteva plante care au un efect puternic și eficient în scăderea și stabilizarea glicemiei. În acest scop, plantele trebuie luate sistematic și trebuie ajutate și de o dietă anti-diabetică, care este și baza tratamentului diabetului.
În cazul diabetului, o combinație de plante medicinale este mult mai puternică decât o singură specie.
Putem ține diabetul sub control cu ajutorul unor plante medicinale care au proprietăți depurative, diuretice, anticolesterolice, hipoglicemiante și stimulatoare de activitate a pancreasului, pentru reglarea schimburilor metabolice și pentru producerea insulinei.
Cele mai puternice plante antidiabetice sunt plantele amare:
- frunze de păpădie
- iarbă de sânziană galbenă
- frunze de dud
- rădăcină de brusture
- frunze de mesteacăn
Plantele de mai sus se macină cu râșnița electrică de cafea iar pulberile obținute se combină în proporții egale. Din amestecul obținut se ia câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, sistematic și în cure de cel puțin 2-3 luni.
Cum ne ajută fiecare plantă în parte? Ce beneficii oferă sănătății?
Păpădia conține inulină, un zahăr care nu stimulează secreția de insulină a pancreasului la fel ca alte zaharuri și care este foarte benefică în diabet sau hipoglicemia. Planta are efect hipoglicemiant și luptă împotriva diabetului, echilibrând nivelul de zahăr din sânge.
Rădăcina de brusture are capacitatea de a reduce producerea de glucoză la nivel hepatic și de a stimula secreția de insulină din celulele pancreatice. Rădăcina de brusture reduce absorbția glucozei în organism iar acțiunea hipoglicemiantă a plantei se datorează conținutului mare de inulină.
Sânziana galbenă poate stimula activitatea pancreasului și îl poate determina să producă
insulină, să regleze schimburile metabolice.
Frunzele de mesteacăn sunt diuretice și depurative: elimină excesul hidric și toxinele din corp și astfel stimulează schimburile de substanțe organice. În combinație cu celelalte plante, scade și stabilizează glicemia.
Datorită conținutului de acid galic, frunzele de dud nu permit zahărului să intre în circulația sângelui, motiv pentru care aceste frunze se recomandă și pentru a trata diabetul dar și pentru a preveni instalarea acestei boli la persoanele care au glicemia ridicată.