Ridichea neagră a fost folosită în medicina populară din antichitate mai ales ca stimulent al funcției biliare.
Această rădăcinoasă are efecte detoxifiante asupra ficatului, stimulează producția de bilă din ficat, ajută la curățarea sângelui și la menținerea sănătății vezicii biliare.
De asemenea, reduce inflamația de la nivelul gurii și a gâtului și este util și în caz de constipație datorită conținutului bogat de fibre. Este folosită în numeroase sisteme de medicină tradițională pentru tratarea afecțiunilor respiratorii pentru că are capacitatea de a combate atât răceala cât și gripa, bronșita, virozele, tusea și durerea în gât.
Ridichea neagră poate ucide fungii, bacteriile și virusurile datorită proprietăților antimicrobiene și imunostimulatoare. În plus, este eficient și în infecții cu E. coli și în infecțiile respiratorii.
Este un aliment bogat în nutrienți, astfel poate ajuta la remedierea deficitelor de minerale și de vitamina și, potrivit studiilor in vitro, sucul de ridiche neagră are proprietăți antioxidante și anti-hiperlipidemice.
Consumul acestei rădăcinoase este asociat cu o funcționare mai bună a sistemului cardiovascular și nervos, cu ameliorarea durerilor musculare și cu tratarea litiazelor urinare. Este recomandat și celor care suferă de hipertiroidism sau boala Graves, întrucât poate ajuta și la reglarea nivelurilor hormonale.
Ridiche neagră cu miere și hrean – Rețetă de la Mănăstirea Polovragi din Gorj – Leac pentru tuse și boli de plămâni
Ingrediente necesare: 100 g miere polifloră, 50 g hrean ras și 1 ridiche neagră.
Mod de preparare: hreanul dat pe răzătoarea mică se amestecă bine cu mierea. Ridichea nu se curăță ci se spală bine, se usucă după care se scobește în mijloc și se scoate miezul. Se umple cu amestecul de hrean și miere și se așază într-un bol. Se lasă la macerat timp de 2 zile.
Important: ridichea trebuie să stea dreaptă fiindcă în acele 2 zile se va crea un lichid în centru care ar fi păcat să se varse.
După cele 2 zile siropul obținut se transferă într-un borcan mic de sticlă. Pereții ridichii se scobesc ușor și se adaugă peste sirop. Borcanul se închide ermetic și se ține într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.
Se recomandă câte 1 linguriță la nevoie, de mai multe ori pe zi.
Contraindicații, precauții
A se evita consumul de hrean de către persoanele care suferă de afecțiuni gastrointestinale, hipotiroidism, ulcere stomacale, boli de rinichi grave, la fel și de către femeile însărcinate sau care alăptează.
În cazul în care se urmărește un tratament medicamentos, a se cere sfatul medicului înainte de a începe orice cură cu hrean.