Atunci când vorbim despre un anevrism, ne referim la slăbirea peretelui arterial care determină dilatarea vasului de sânge ce duce la ruperea lui și astfel apare hemoragia. În general, vasele de sânge au legătură cu informația, cu modul în care știm să acceptăm sau nu o informație nouă. Aceste informații circulă liber pe lângă urechile noastre.
Deoarece trăim într-o epocă a exploziei de nou, se cere o adaptare rapidă, o capacitate mai mare de asimilare și de înțelegere a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Unii dintre noi facem față, alții au încă acea inerție pe care nu au reușit să o învingă.
Acea inerție, respingere de fapt, creează o energie foarte puternică, orientată spre circuitele noastre, spre sistemul sanguin, și care ar putea face ca acestea să explodeze datorită presiunii exercitate de respingere.
Viața monotonă ne-ar putea bloca sistemul circulator
Ne place să trăim într-un anumit confort, nu doar material ci și emoțional. Nu se prea place să ieșim din aceste zone de confort pentru că o astfel de ieșire înseamnă un efort de adaptare. Astfel, intervin atâtea schimbări încât nu credem că am putea face față și această mentalitate nu ne aduce nimic bun. Avem nevoie de o mai mare deschidere spre lume, informații și viață.
Dacă alegem să rămânem blocați în starea în care suntem, vom fi incapabili să vedem și altceva decît ceea ce tot vedem de atâția ani. Mai mult, acest blocaj de transmite și corpului, sistemului sanguin, fiindcă ceea ce gândim și cum acționăm ar urmări fizice benefice sau nefaste.
Flexibilitatea este o parte importantă din procesul de acceptare, un proces cu care poate nu am fost obișnuiți. Circuitele despre care vorbeam, presate de energia negativă, nu rezistă la prea multe conflicte și cedează. Acesta poate fi un accident vascular de mică sau de mare intensitate.
Pentru a evita asemenea neplăceri, este bine să acceptăm că ideile noi ne pot ajuta dacă suntem deschiși la ele. Iată 10 lucruri care ne țin departe de un accident vascular cerebral:
1. Renunță la fumat
După doar 2 ani de renunțare la fumat, riscul de AVC scade cu 50% iar după 5 ani probabilitatea de AVC este comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
2. Tratează hipertensiunea
Menține-ți tensiunea sub 140/90 mmHg. Tensiunea mărită suprasolicită pereții arterelor și le scade rezistența.
3. Ține colesterolul sub control
Nivelul ridicat de colesterol favorizează atacul cerebral pentru că duce la apariția aterosclerozei și aceste plăci de aterom pot duce și la formarea unui cheag de sânge care va îngusta sau va astupa vasele. Valorie colesterolului total ar trebui să fie sub 180 mg.dl și ale colesterolului LDL sub 130 mg/dl.
4. În caz de diabet zaharat, respectă tratamentul
Respectă tratamentul și regimul indicate de medic dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat. Diabetul se numără printre factorii favorizanți ai accidentului vascular.
5. După 40 de ani, fă-ți controale regulate
Dacă ai peste 40 de ani, fă-ți anual controale cardiologice pentru depistarea unor probleme precum fibrilație atrială care cresc riscul de AVC.
6. Fă zilnic mișcare
Modul de viață sedentar duce la un risc dublu de AVC. Cu doar 30 de minute de mișcare zilnică poți preveni și atacul cerebral și infarctul.
7. Menține-ți greutatea normală
Obezitatea este asociată cu apariția AVC de tip ischemic. Dacă ești supraponderal sau obez, alege cea mai bună metodă de slăbire cu ajutorul unui medic, mai ales dacă suferi și de boli cronice.
8. Dietă echilibrată
Mănâncă echilibrat, fără exces de grăsime, dulciuri sau sare. Optează pentru legume, fructe, cereale integrale, pește gras și ulei de măsline.
9. Evită consumul excesiv de alcool
10. Elimină situațiile tensionate
Stresul accelerează ritmul cardiac și implicit accelerează și tensiunea arterială.