Atunci când vorbim de tensiunea arterială ne referim la presiunea pe care o exercită sângere asupra pereților arterelor când circulă prin organism.
Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai grave, cauzează mai multe decese decât cancerele, de exemplu (de trei ori mai multe). Pe de altă parte, aceste boli se pot ține sub control mult timp.
Există multe persoane, poate printre care și tu, care își măsoară tensiunea în mod regulat. Și foarte bine fac, dar oare o fac corect? Hai să vedem!
Se recomandă ca măsurarea tensiunii să se facă dimineața. Mai mult, trebuie refăcută după 10 minute, pentru o precizie mai mare.
Asociația Medicală Americană ne vine în ajutor cu niște pași de urmat pentru a obține valori corecte
Înainte de toate, se recomandă ca înainte să-ți măsori tensiunea arterială să stai liniștit cel puțin 10 minute, ca rezultatele să nu fie influențate de activități fizice solicitante.
1. Înainte de a-ți măsura tensiunea, mergi la toaletă. Motivul? Vezica plină schimbă măsurătorile, în sensul în care îi mărește cu 10 mmHg.
2. Așează-te pe scaun, cu spatele lipit de el și cu tălpile pe podea. Poziția greșită în care stai pe scaun poate influența rezultatele cu până la 6 mmHg.
3. Montează aparatul direct pe mână, pe piele. Nu-l monta pe mâneca de la bluză pentru că poți obține valori chiar și cu 50 mmHg mai mari.
4. Poziționează mâna la nivelul inimii, altfel rezultatele vor fi mai mari cu 10 mmHg decât sunt de fapt.
Datorită faptului că bolile de inimă sunt atât de periculoase, recomandarea este să ne măsurăm tensiunea constant dacă:
- Avem în familie rude de sânge care suferă / au suferit de boli de inimă
- Avem obiceiuri nocive (alimentație neregulată, fumatul)
- Nu ducem o viață activă
Astfel vom putea depista din timp eventualele semne ale unei boli cardiovasculare, înainte ca aceasta să se agraveze.