Ce sunt varicele?
Varicele sunt venele albastre sau mov, răsucite și bombate pe care le vezi pe picioare. Acestea nu dor, dar cu timpul îți vei simți picioarele mai grele. De asemenea, pot apărea și arsuri, furnicături, înțepături, crampe și mâncărimi pe pielea din jurul lor. Picioarele vor deveni grele și obosite, vor durea și se vor umfla, pielea va căpăta o culoare maronie.
O mare problemă este că se poate ajunge la ulcer varicos, o complicație serioasă. De regulă, ulcerul varicos apare în zona gambei, sub forma unor leziuni care se infectează și se necrozează.
Situația devine și mai periculoasă atunci când, în interiorul acestor vene varicoase, se formează cheaguri de sânge. Se reduce fluxul de sânge spre plămâni și ne trezim cu o embolie.
De asemenea, varicele se pot rupe, lucru care duce la o hemoragie masivă. În acest caz este imperativ să se bandajeze strâns piciorul, sub și deasupra zonei care sângerează. Salvarea se cheamă imediat.
Care sunt cauzele varicelor?
Purtarea pantalonilor strâmți sau statul picior peste picior duce la apariția varicelor… Sigur ai auzit astfel de lucruri și poate le-ai și crezut. Iată că aceste afirmații nu sunt chiar deloc adevărate!
Singurul lucru adevărat în ceea ce privește aceste „cauze” este că ele vor agrava problema deja existentă: presiunea crescută la nivelul picioarelor favorizează formarea cheagurilor de sânge în vene și duce la umflarea lor.
Varicele apar atunci când există o boală a sistemului nervos, o slăbire a rezistenței peretelui venos, o insuficiență venoasă sau o funcționare deficitară a valvelor.
De la inimă, sângele pornește spre restul corpului prin artere, după care se întoarce la inimă prin vene; pentru a trimite sângele înapoi la inimă, venele au de furcă cu gravitația.
Venele au niște supape mici care se deschid pentru a lasă sângele să urce spre inimă, după care se închid ca să evite scurgerea înapoi. În cazul în care aceste valve nu se închid, nu-și fac treaba, sângele curge înapoi și se acumulează în vene și cauzează inflamarea sau contorsionarea acestora.
Factori de risc
Persoanele care ar trebui să se teamă de varice sunt acele care au în familie persoane care suferă de boală varicoasă, deoarece este ereditară.
Alți factori: sedentarism, tulburări hormonale, obezitate, statul prelungit în picioare, tocuri înalte, vârsta, tratamente endocrinologice.
Cum putem scăpa de varice?
Pentru a evita formarea altor vene varicoase, medicul va recomanda purtarea ciorapilor gâtuitori, ciorapi compresivi care strâng varicele. De asemenea, tot medicul este cel care va decide care este metoda optimă pentru fiecare pacient, metoda care să ne scape de varice. Iată câteva dintre aceste posibile tratamente:
1. Scleroterapia
În cadrul acestei proceduri, în canalul venelor se injectează o substanță sclerozantă, folosind un ac minuscul. Această substanță este menită să irite peretele vasului, să-l facă să se inflameze, lucruri care vor duce la obstrucția lui și la redirecționarea sângelui către venele sănătoase unde poate circula așa cum trebuie.
Cu timpul, vena în care s-a injectat acea substanță o să se stafidească și va fi absorbită de corp. Poate fi vorba de mai multe injectări, la intervale diferite de timp.
În cazul venelor mari și dilatate, care au un reflux masiv, nu se vor face aceste injectări. Nici în cazul tromboflebitei acute sau în cazul în care există o alergie la substanța sclerozantă, nici femeilor însărcinate sau celor cale alăptează.
2. Tratament endovenos cu laser
Aceasta este cea mai modernă tehnică în urma căreia nu rămân cicatrici și care nu necesită internare la spital.
Sub o anestezie locală, medicul va înțepa vena safenă, va introduce un cateter și o fibră optică, în cadrul unei proceduri ghidate ecografic. Prin fibra optică va trece energia laser sub formă de impulsuri repetate și scurte, pentru a distruge peretele intern al venei afectate. Astfel, vena se va „topi” pur și simplu, se va închide și sângele nu va mai circula prin ea. După câteva luni de la tratamentul cu laser, organismul va reabsorbi vena.
3. Strippingul
Strippingul se recomandă în cazul varicelor mari. Vena safenă se va scoate parțial sau complet, facându-se două incizii la capetele venei varicoase. Vena va fi extrasă utilizând un instrument special plasat de-a lungul ei.
Această metodă prezintă avantaje și dezavantaje. Avantajul este că există un risc scăzut de recidivă, iar dezavantajul este că necesită câteva zile de recuperare.
Sfaturi
Se recomandă să luăm măsuri din timp: să ne îmbunătățim tonusul muscular și circulația pentru că mai reduc din riscul formării varicelor. De asemenea, să ne menținem greutatea sănătoasă, să mergem zilnic pe jos măcar 30 de minute, să nu stăm ore în șir în șezut, să nu alegem tocuri pentru fiecare zi, să nu facem duș sau baie cu apă fierbinte și să dormim cu picioarele pe o pernă pentru a favoriza circulația de sânge.
Exerciții simple
Se recomandă poziția „lumânarea” dar dacă se dovedește a fi prea complicată, există o alternativă: întinde-te pe jos, cu fața la un perete gol; sprijină-ți picioarele de el în așa fel încât să formeze un unghi de 90 de grade cu picioarele.
Două dușuri reci pe zi, cel mult câte un minut, vor face minuni. Plimbă jetul de apă de la genunchi spre glezne și înapoi. Începi cu piciorul stâng după care continui cu celălalt. Acest masaj se face 30 de zile consecutive, mai ales vara.