Ceapa este cea mai populară legumă din bucătăria românească. Se poate folosi nu doar în bucătărie, ci și pentru sănătate. Ceapa poate trata aproape orice boală, având numeroase virtuți terapeutice. Este un remediu pentru boli renale, un factor de longevitate și un antibiotic natural.
Ceapa conține magneziu, potasiu, vitamina B și C, seleniu, fibre și acid folic, elemente extrem de important pentru sistemul imunitar. Ceapa este un remediu excelent și pentru răceală și gripă și poate purifica aerul.
Numeroasele terminații nervoase de la nivelul picioarelor permite o absorbție puternică a substanțelor benefice pentru organism. Așadar, dacă pui o ceapă în șosete, s-ar putea să observi că imunitatea ta va deveni mult mai puternică. În plus, acest obicei te va ajuta să elimini toxinele din corp și să te hidratezi mult mai eficient.
Ceapa roșie (în special) activează o serie de organe importante din corp. Potrivit principiilor medicinei chineze, tălpile picioarelor reprezintă o poartă de intrare în organism pe care experții orientali le numesc meridiane. Terminațiile nervoase ale tălpilor sunt conectate inclusiv cu sistemul nervos central.
Aceste meridiane sunt niște căi prin care se activează energia trupului pentru fiecare organ în parte, fiind strâns legate inclusiv de sistemul nervos central. Talpa piciorului are peste 7 mii de terminații nervoase și se leagă la o varietate de organe din corp.
Meridianele pot fi stimulate și pot însănătoși corpul cu ajutorul ionilor negativi ai pământului sau cu ajutorul cepei
Dormitul cu ceapa în șosete detoxifiază organismul și previne o serie de boli. Acidul fosforic din ceapă are rolul de a purifica sângele. Pune felii de ceapă de roșie în șosete și acoperă-te cu o plapumă mai groasă.
Ceapa purifică aerul iar atunci când intră în contact cu pielea ucide microbii și bacteriile din organism. De asemenea, ajută la pătrunderea sub piele a acidului fosforic, un element esențial pentru purificarea sângelui.
Dacă vrei să previi răcelile, bolile nervoase sau cele de sânge, dacă vrei să reduci simptomele de gripă, poți dormi cu ceapă în șosete. După ce te trezești dimineața, aruncă ceapa și schimbă-ți șosetele.
Dacă ai febră și frisoane, adaugă și un pic de oțet de mere lângă ceapa din șosete, cât să-ți înmoaie tălpile. Oțetul împreună cu ceapa vor colecta toți microbii și bacteriile care declanșează o serie de boli ale imunității.
Pe scurt, beneficiile acestui remediu:
- combate infecțiile
- antibiotic natural
- mărește eficiența tratamentului medicamentos
- accelerează vindecarea
- stimulează eliminarea toxinelor
- îmbunătățește starea de sănătate pe termen lung (aplicat cu regularitate)
- hidratează organismul
- întărește sistemul imunitar
Ceapa albă și ceapa roșie sunt cele mai bune opțiuni pentru acest tratament. Taie ceapa în felii și pune-le pe scobitura tălpii, unde se află punctele care trebuie stimulate. Încalță-te cu o pereche de șosete pentru a le menține fixate și culcă-te.
Cel mai mare dezavantaj al acestui remediu este mirosul care rămâne imprimat în piele, dar care se poate elimina: freacă picioarele cu un obiect din oțel inoxidabil, iar dacă mirosul persistă și în cameră, poți prepara o infuzie de citrice și cuișoare (pune lichidul pe noptieră și mirosul va dispărea).
Remediul cu ceapă este unul foarte eficient și îl poți aplica o dată pe săptămână pentru a-ți recăpăta energia dar cel mai bine este să-l folosești în fiecare noapte.
Ceapă roșie – Alte tratamente naturiste
1. Pentru reumatici
Ceapa roșie este un bun remediu pentru reumatici: conține carbohidrați, cantități importante de potasiu, fosfor, calciu, cupru, zinc, iod, vitamina A, C, E și complexul B, proteine și substanțe cu proprietăți antiseptice.
Specialiștii au descoperit că ceapa este un excelent diuretic care favorizează eliminarea unei cantități importante de sodiu din organism, motiv pentru care terapeuții recomandă persoanelor cu gută, reumatism sau azotemie, să consume zilnic câte 150 g de ceapă crudă, timp de 21 de zile.
2. Tuse
În caz de tuse persistentă, poți prepara un leac pe cât de simplu pe atât de eficient: amestecă 5 lingurițe de suc de ceapă cu 8 lingurițe de miere. Consumă preparatul în 3 reprize, timp de 5 zile. Accesele de tuse vor înceta și vei elimina secrețiile acumulate. La fel de eficient este și decoctul de ceapă: fierbe 2 cepe în 500 ml de apă și adaugă și miere.
3. Antibiotic
Tinctura de ceapă este un bun antibiotic și se prepară din 500 g de ceapă care se pune la macerat în 500 ml de alcool de 40 de grade pentru 10 zile. La final se filtrează lichidul și se administrează de 3 ori pe zi câte 30 de picături pentru a trata arterita, bolile din sfera aparatului respirator și bolile de piele.
Notă: în caz de probleme de piele, leacul se aplică pe pielea unsă în prealabil cu cremă de gălbenele.
4. Litiază biliară
Ceapa are capacitatea de a dizolva calculii biliari. Potrivit specialiștilor, ceapa poate preveni litiaza renală.
Un efect similar îl are consumul de ceapă în cazul litiazei biliare: dacă ai calculi biliari, recomandarea este să consumi câte 3 lingurițe de suc de ceapă pe care îl lași la macerat 5 ore în 3 linguri de ulei de măsline.
Tratamentul durează 14 zile, după care trebuie să faci o pauză de 1 săptămână înainte să reiei tratamentul. Vei putea elimina calculii biliari în scurt timp dacă nu au dimensiuni prea mari, și remediul previne și formarea unor noi calculi.
5. Răni
Ceapa poate vindeca și rănile. Preparate corect, leacurile din ceapă (mai ales ceapă roșie) sunt minunate pentru vindecarea leziunilor. Foile exterioare ale cepei sunt mai bogate în antioxidanți decât cele interioare și cu cât ceapa este culeasă mai târziu, cu atât este mai mare puterea ei antioxidantă.
6. Bătături și călcâie crăpate
Ceapa coaptă vindecă bătăturile: taie o ceapă în două și coace-o pe o tăviță la flacăra aragazului.
Stropește ceapa cu oțet de mere și aplică pe bătătură, fixând-o cu un pansament. Lasă ceapa să acționeze timp de 12 ore. Pentru călcâie crăpate, aplică suc de ceapă amestecat cu ulei de măsline.
7. Abces, furuncul, degerături, amigdalită
Folosește cataplasme cu ceapă coaptă în cuptor pentru a ameliora aceste probleme.
8. Migrene, dureri menstruale
Se recomandă cataplasmele cu ceapă crudă.
9. Afte, negi, pistrui
Sucul de ceapă este un bun tratament pentru afte, negi sau pistrui.
Mâncând zilnic câte o jumătate de ceapă, se vor întâmpla adevărate minuni în organismul nostru. Ceapa conține elemente esențiale pentru organism, precum acizi organici, uleiuri eterice, fermenți, acid citric, carotin, vitamine, minerale, fitoncide, fier, fosfor, calciu, natriu, sulf, iod, siliciu.
Potrivit unui studiu realizat în Franța, consumul a cel puțin o jumătate de ceapă crudă pe zi se asociază cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac și cu o reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân.