Rețetă explicată pas cu pas, în imagini – Castraveți la borcan, pentru iarnă – Castraveți gustoși, crocanți, aromați
Ingrediente necesare:
- 5 kg castraveți – pentru 5 borcane de 1,5 L
Ingrediente necesare pentru fiecare borcan de 1,5 L:
- 4 căței mari usturoi
- Câteva fire de țelină verde
- Câteva umbrele de mărar
- 2 foi dafin
- 4 boabe ienibahar
- 10 boabe piper negru
- 2 linguriță zahăr
- 2 linguri oțet 9%
Ingrediente necesare pentru marinadă:
- 3 L apă
- 280 g sare
- Un sfert linguriță sare de lămâie
Mod de preparare:
Spălăm castraveții și îi acoperim cu apă rece. Îi lăsăm în apă timp de 1-2 re după care îi scoatem și îndepărtăm capetele.
În fiecare borcan punem: 5 boabe de piper, 2 boabe ienibahar, 3-4 bucățele de tulpină sau câteva frunze de țelină verde, 1-2 umbrele de mărar, 1 foaie dafin și 2 căței usturoi tăiați în bucăți. Așezăm compact castraveții în borcane, umplându-le până la jumătate.
Peste castraveți punem 2 căței de usturoi tăiați în bucăți, un pic de țelină verde, 1-2 umbrele de mărar, 1 foaie dafin, 5 boabe de piper și 2 boabe de ienibahar. Umplem borcanele cu castraveți. La final, putem adăuga și câteva bucățele de tulpină de mărar, la margini. Umplem borcanele cu apă clocotită. Pregătim un pic mai multă apă decât cea necesară pentru a umple borcanele. Acoperim borcanele cu capace sterilizate și lăsăm deoparte timp de 20-25 de minute.
Ulterior, scurgem apa din borcane, înapoi în cratiță. Aducem din nou apa la punctul de fierbere după care o turnăm în borcane. Acoperim borcanele cu capace și le lăsăm deoparte timp de 35-40 minute. Scurgem din nou apa în cratiță și măsurăm volumul. Adăugăm sare neiodată și sare de lămâie, amestecăm și aducem marinada până la punctul de fierbere. În acest timp, adăugăm și zahărul și oțetul în borcane.
Umplem borcanele cu marinada clocotită și le închidem imediat, ermetic, cu capace. Le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească. Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!