Printre cele mai frecvente probleme de sănătate găsim și bolile pulmonare care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cauzele pot fi infecțiile, factorul genetic, poluarea sau fumatul.
Durerea în piept, tusea persistentă și respirația șuierătoare sunt doar câteva dintre simptomele comune ale celor mai multe boli pulmonare. Simptomele variază de la om la om.
Cu toate că fiecare boală pulmonară are semnele ei, există și câteva simptome comune:
- senzația de lipsă de aer
- respirația șuierătoare
- tusea persistentă (cu sau fără expectorații)
- durerea în piept
Atenție! Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie să mergi imediat la medic pentru că e semn că ai putea avea o boală pulmonară.
Cele mai frecvente boli pulmonare sunt BPOC-ul și astmul, după care urmează cancerul pulmonar și fibrozele pulmonare. În afară de acestea, ne pot da bătăi de cap și pneumoniile.
Importanța unui diagnostic corect și la timp
Diagnosticul se pune cu ajutorul spirometriei. Este cea mai simplă și cea mai importantă metodă de investigare a funcției pulmonare și este non-invazivă. În funcție de rezultat și în funcție de severitatea bolii, se mai pot face și alte investigații.
Desigur, este mai bine să previi decât să tratezi. Dar dacă ai primit deja un diagnostic de boală pulmonară, să știi că o poți ține sub control.
Se poate trăi normal cu o astfel de afecțiune: celebrul fotbalist David Beckham, de exemplu, are astm și totuși este unul dintre cei mai mari fotbaliști. De asemenea, sunt oameni cu astm care au urcat pe Everest, campioni la patinaj artistic sau la natație cu această afecțiuni.
Atenție! Un diagnostic pus la timp = viață lungă
Recomandări
- fii activ
- mănâncă echilibrat și regulat
- renunță la fumat
- mergi periodic la medicul pneumolog
- nu aștepta ca simptomele să se agraveze