Tortul acesta are mai multe variante insa blatul de mac ii ofera o aroma deosebita, mai ales in combinatie cu o crema atat de buna… Este perfect pentru ocaziile speciale cand vrei sa pregatesti ceva dulce…
Ingrediente pentru blat:
- 8 albusuri, 5 galbenusuri de ou
- 100 gr de zahar, 1 zahar vanilat
- 3 linguri de ulei, 4 linguri de faina, 1 praf de copt
- ½ cana de mac
Ingrediente pentru crema:
- 2 linguri de amidon, 3 galbenusuri de ou
- 150 gr de zahar pudra, 200 ml de frisca lichida
- Coaja rasa si suc de lamaie, 1 cana si jumatate de lapte
- Ciocolata alba pentru decor
Modul de preparare:
Albusurile se bat spuma cu 100 gr de zahar si cu zaharul vanilat – se bate bine pana devine o spuma ferma – zaharul se adauga treptat in albusuri, nu tot odata.
Cele 5 galbenusuri se bat bine cu uleiul, timp de 1-2 minute – trebuie sa devina mai cremoase si sa isi mareasca volumul.
Intr-un bol separat, se cerne faina cu praful de copt si se amesteca impreuna cu macul. Se amesteca totul cu spuma de albusuri si crema de ou – se amesteca usor, de jos in sus, cu o spatula.
Compozitia pentru blat se imparte in 4 – se coace fiecare blat separat – intr-o tava de 22 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de 10 minute la 180 grade.
Pentru coacerea blatului se poate folosi si o tava patrata sau una rotunda mai mare dar vor iesi 3 blaturi si nu 4.
Pregatirea cremei – intr-un bol se amesteca 1 lingura de zahar pudra, 2 linguri de amidon si putin lapte dupa care o lasam deoparte.
Restul zaharului (se opresc 2 linguri) se adauga peste cele 3 galbenusuri si se bate pana devin cremoase – se toarna restul de lapte si se amesteca bine – toata compozitia obtinuta se pune intr-o cratita, la foc mic si se amesteca constant pana incepe sa fiarba – cand aproape incepe sa fiarba, se adauga amestecul de amidon si se amesteca iar. Se lasa la foc mic pana se ingroasa dupa care ia de pe foc.
In crema se adauga sucul de la jumatate de lamaie si coaja rasa. Se amesteca totul si se lasa la racit.
Cele 2 linguri de zahar ramase se adauga peste frisca lichida si se mixeaza totul pana isi dubleaza volumul si devine mai ferma. Se adauga in crema de ou racita si se amesteca.
Montarea tortului – blat – crema pana ajungeti la ultimul strat care trebuie sa fie de crema. Ciocolata alba se da pe razatoare si se decoreaza tortul – si marginile dar si suprafata superioara.
Se lasa la frigider 2-3 ore si mai apoi se poate servi.
Pofta buna!