Una dintre cele mai comune probleme de tranzit intestinal este constipația. Potrivit specialiștilor, nu există un motiv medical care să justifice un scaun pe zi și disconfortul fizic nu apare nici măcar după 2-3 zile fără mișcare intestinală.
De regulă, un scaun pe zi este „normalul” la jumătatea dintre oameni. Dacă e să analizăm din punct de vedere medical, termenul de constipație este pus doar în cazurile în care defecația are loc de mai puțin de 3 ori pe săptămână, iar o constipație severă este atunci când evacuarea are loc o dată pe săptămână.
Atunci când această problemă persistă câteva săptămâni la rând sau când defecația are loc după mari chinuri (și tot nu complet), vorbim despre constipația cronică.
Care sunt cauzele constipației?
În general, vinovatul este stilul de viață, alimentația săracă în fibre și bogată în lapte, brânză, carne, consumul redus de lichide și sedentarismul.
Alte cauze pot fi schimbarea rutinei, abținerea atunci când există nevoia de a merge la toaletă, oboseala, stresul, sedativele, analgezicele, antiacidele cu conținut ridicat de calciu, unele antidepresive și antihipertensive.
De asemenea, utilizarea pe termen lung a laxativelor are efectul exact invers celui dorit!
Există persoane norocoase care pot rezolva constipația ocazională cu o cană de cafea fierbinte, mai ales băută dimineața. Cu toate acestea, copiii suferă mai mult de constipație decât adulții, femeile mai mult decât bărbații și vârstnicii mai des decât femeile.
Persoanele peste 65 de ani tind să fie mai puțin active fizic, să aibă afecțiuni pentru care urmează diferite tratamente și care, eventual, au și diete mai sărace. Să nu uităm nici de femeile gravide, cărora schimbările hormonale precum și presiunea pusă de bebeluș pe intestine favorizează, de asemenea, constipația.
Influența alimentelor asupra tractului intestinal
În caz de constipație este recomandat să verificăm ce mâncăm înainte de a da fuga la farmacie. O idee bună ar fi să mai eliminăm din lactate și din carnea roșie, din orez, pâine, biscuiți, prăjituri și produse de patiserie, din alimentele de tip fast food și cele congelate; să le înlocuim cu alimente bogate în fibre.
Este recomandat să nu ne schimbăm rutina, în sensul în care dacă suntem obișnuiți să mergem la toaletă dimineața devreme, să facem acest lucru și în weekend, de exemplu, când poate am mai lenevi în pat și nu prea avem chef să ne ridicăm.
Iată și câteva exerciții folositoare
1.
Așează-te în genunchi, cu fundul pe tălpi. Întinde-ți brațele, de o parte și de alta a capului, apleacă trunchiul înainte până atingi solul cu fruntea. Respiră profund și încearcă să stai așa 1-2 minute.
2.
Întinde-te pe spate, îndoaie genunchii și cuprinde-i cu brațele. Adu-i la piept în timp ce ridici de la sol capul și umerii. Stai așa 30 de secunde, concentrându-te pe respirație.
Apasă genunchii pe piept ca să se exercite, în același timp, și presiune pe abdomen. După cele 30 de secunde, întinde picioarele și relaxează-te, după care repetă poziția de încă câteva ori.