Turmericul se folosește în gastronomie pentru a da gust mâncărurilor pe bază de fructe de mare, carne, ouă, linte, orez, cartofi, legume sau orez. Ceea ce este important de știut este faptul că, folosit ca remediu, are proprietăți:
- antibacteriene
- detoxifiante
- antiinflamatorii
- antivirale
Acest condiment a depășit deja granița culinară și a ajuns în atenția oamenilor de știință care confirmă faptul că turmericul (Curcuma longa) întărește sănătatea, ajută la slăbit și îmbunătățește digestia, printre altele.
Turmericul și lactatele
Turmericul se folosește deseori împreună cu lactate, mai ales în caz de intoxicare, când este nevoie de restabilirea florei intestinale. Este un antioxidant puternic, de 300 de ori mai puternic decât vitamina E. De asemenea, este antiviral, antifungic, antibacterian și imunostimulator.
Pentru o digestie optimă este nevoie de un metabolism rapid și eficient, iar turmericul este un bun stimulator al digestiei: stimulează secreția de bilă, ajută la o bună digestie și, implicit, la accelerarea metabolismului.
Remediu pentru digestie – Turmeric cu lapte bătut
Acest amestec întărește puterea de apărare a organismului și îmbunătățește digestia. Se opărește jumătate de linguriță de pulbere de turmeric cu 50-60 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă deoparte pentru 5 minute după care se adaugă un pahar de lapte bătut. Se poate adăuga și 1 linguriță de miere. Băutura se consumă zilnic, înainte de culcare.
Băutură condimentată – Reglează metabolismul și ajută în curele de slăbit
Conform unui studiu efectuat de centrul de cercetare în domeniul nutriției „Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging” al Universității Tufts din Boston, curcuma (pigmentul natural care dă turmericului culoarea galbenă) poate ajuta la pierderea kilogramelor prin inhibarea dezvoltării țesutului adipos.
Se poate prepara o băutură recomandată pentru reglarea metabolismului și în curele de slăbit:
Se adaugă 1 lingură de pudră de turmeric în 500 ml de apă clocotită. Se adaugă și 3 linguri de ceai negru uscat, 3 felii de ghimbir proaspăt, 1/6 linguriță de scorțișoară și 3 semințe de cardamom.
Se acoperă cu capac, se învelește într-un prosop și se lasă așa până se răcește. Se filtrează, se amestecă cu 500 ml de lapte bătut și 1 linguriță de miere de albine.
Se consumă în timpul zilei cu înghițituri mici, pe o perioadă de minimum 14 zile.
Turmericul stimulează sistemul imunitar
Fiind considerat cel mai puternic antioxidant natural, turmericul se folosește atât în alimentație cât și în vindecare și medicina ayurvedică pentru a trata o serie de afecțiuni de mai bine de 4000 de ani.
Grație proprietăților antivirale, antibacteriene și antifungice, poate ajuta organismul să lupte împotriva răcelilor, gripei și a tusei și poate stimula sistemul imunitar.
Întrucât stimulează și vezica biliară să producă bilă, turmericul îmbunătățește digestia și reduce simptomele de balonare sau formarea excesivă de gaze. Nu în ultimul rând, mărește producția de enzime în ficat și îl ajută să filtreze și să detoxifieze sângele.
Pe de altă parte, laptele bătut este energizant și se asimilează ușor de către organism. Este sărac în calorii și bogat în substanțe nutritive precum fosfor și bacterii lactice. Conține și calciu și proteine de înaltă calitate care favorizează arderea grăsimilor, scad țesutul gras și stimulează formarea țesutului muscular.