Metformin este unul dintre cele mai utilizare medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 și stă la baza medicamentelor precum Meguan, Metfogamma, Siofor și Glucophage. Este utilizat frecvent și fără probleme de foarte mulți ani, însă nu încetează să provoace controverse, să dea naștere la întrebări.
Toți pacienții diabetici ar trebui să ia Metformin?
Metforminul trebuie luat de pacienții cu diabet zaharat tip 2 numai dacă medicul diabetolog îl prescrie.
Diabeticii care au probleme hepatice, cardiace și renale nu ar trebui să ia metformin pentru controlul diabetului. Trebuie oprit și în caz de consum exagerat de alcool, examene imagistice, deshidratare și intervenție chirurgicală.
Unul din efectele secundare, rare, ale metforminului este acidoza lactică, o stare de urgență amenințătoare de viață care nu trebuie ignorată. Este important de știut: consumul de alcool poate crește riscul de acidoză lactică.
În cazul gravidelor cu diabet gestațional, metforminul poate reprezenta o modalitate de tratament, dar acest lucru este stabilit exclusiv de medicul diabetolog.
Potrivit celor mai noi studii, metforminul este eficient pentru copiii cu vârste între 10-16 ani care suferă de diabet zaharat de tip 2. Pe de altă parte, sub vârsta de 10 ani, efectele metforminului nu sunt încă suficient de concludente.
Cât timp ar trebui luat Metformin?
Durata tratamentului cu metformin se va stabili de medicul diabetolog, împreună cu modul de administrare și cantitatea necesară. De regulă, se va începe cu o doză mică după care, în funcție de necesarul fiecărui pacient în parte, aceasta se va crește până valorile glicemice vor atinge țintele dorite.
Metforminul se poate administra și concomitent cu insulina și cu alte medicamente antidiabetice, atât injectabile cât și orale.
Metformin și dieta, exercițiile fizice
Adăugarea metforminului în schema de tratament nu înlocuiește dieta și exercițiile fizice!
Metformin – Reacții adverse
În caz de deshidratare, diaree și vărsături, trebuie contactat imediat medicul diabetolog!
Acidoza Lactică – Ce este și care sunt simptomele?
În unele cazuri, metforminul poate duce la acumularea de acid lactic în sânge, care poartă numele de acidoză lactic și este un efect secundar rar (afectând 1 din 30000 pacienți). Cu toată că este rară, poate fatală!
Simptomele includ:
- dureri musculare
- ritm cardiac lent / neregulat
- stare de fatigabilitate
- probleme respiratorii
- senzație de amețeală
- disconfort intestinal
Atenție! Orice schimbare bruscă în ceea ce privește starea de sănătate trebuie anunțată medicului diabetolog!
Tratament cu metformin – Efecte secundare
- greață
- diaree
- gust metalic
- flatulență
- dureri abdominale
Reacțiile adverse pot fi eliminate prin creșterea treptată a dozei de metformin și prin administrarea metforminului imediat după masă.
Notă: în cazul în care folosiți metformin și rămâneți însărcinată, recomandarea este să vă adresați medicului diabetolog. De regulă, metforminul este interzis în sarcină.