Rețetă simplă și rapidă, pas cu pas, în imagini – Tort de casă gata în 30 minute
Ingrediente necesare pentru blaturi:
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g făină
- 8 g praf de copt
Noi am folosit o tavă de 35*38 cm.
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 250 ml apă
- 150 g zahăr
- Coajă de lămâie
- 8 g zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 500 ml smântână îndulcită pentru frișcă 30-35%
- 8 g zahăr vanilat
- 250 g mascarpone sau brânză dulce de vaci (păstoasă și fină, amestecată cu un pic de iaurt natural)
Notă: dacă folosiți smântână neîndulcită pentru frișcă, atunci veți avea nevoie și de 150-200 g de zahăr pudră.
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixăm ouăle într-un bol până obținem o consistență spumoasă. Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm, la viteză mare, timp de 8-10 minute, până obținem o spumă voluminoasă, albicioasă și tare. Încorporăm și făina cernută împreună cu praful de copt, amestecând la viteză mică.
Transferăm aluatul astfel obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 10-15 minute sau până blatul trece testul cu scobitoarea. Cu mare grijă, răsturnăm blatul pe o altă bucată de hârtie de copt. Îndepărtăm hârtia pe care s-a copt și lăsăm blatul să se răcească. Ulterior, îl împărțim în 4 părți egale.
Pentru sirop, turnăm apa, zahărul tos și cel vanilat într-o cratiță. Adăugăm și coaja de lămâie, amestecăm și încălzim până zahărul se dizolvă complet. Lăsăm siropul să se răcească, transferându-l într-un bol.
Pentru cremă, mixăm mascarpone (rece) până se înmoaie. Dacă folosim smântână neîndulcită, adăugăm și zahărul pudră în ea. Adăugăm și smântâna rece și mixăm până obținem o spumă tare. După gust, putem adăuga și zahărul vanilat, bucățele de ciocolată sau sirop de fructe.
Asamblare: punem un pic de cremă în mijlocul platoului. Așezăm primul blat, îl însiropăm și îl ungem cu un strat generos de cremă. Repetăm straturile. Ultimul strat va fi ultimul blat care nu trebuie însiropat. Ungem suprafața și marginile tortului cu crema rămasă și decorăm cu crema rămasă, după gust. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!