Ce este tensiunea arterială
Sângele pleacă spre plămâni și spre restul corpului cu fiecare bătaie a inimii. Prin termenul „tensiune arterială” ne referim la presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular arterial, presiune care se formează în timpul contracției respectiv în timpul relaxării inimii.
Prin corpul nostru circulă 4-5 litri de sânge, aproximativ 8% din greutatea corpului nostru. Sângele nostru se reciclează continuu, transportând nutrienți valoroși (aminoacizi, glucoza etc.) și oxigen.
Valorile tensiunii arteriale
Presiunea sanguină are două valori. Valoarea mare, cea sistolică, este exercitată asupra arterelor atunci când inima se contractă pentru a furniza sânge întregului organism. Valoarea mică, cea diastolică, este presiunea exercitată pe pereții arteriali atunci când inima se relaxează și sângele circulă aproape din inerție.
Care sunt valorile normale?
Valorile normale ale tensiunii arteriale se află între 100 și 130 mm(Hg), deci între 10 și 13. În 2018, cardiologii nu au putut ajunge la un acord în ceea ce privește valoarea tensiunii normale.
Cardiologii americani și cei europeni au micșorat cifrele menționate mai sus: americanii consideră că tot ce este sub 12 cu 8 este o valoare normală, în timp ce cardiologii europeni consideră că valoarea normală poate ajunge până la 13.
Aceste diferențe de opinii au produs un adevărat val de discuții, mai ales datorită faptului că, până atunci, hipertensiunea începea abia de la 14 în sus, pe toată planeta.
Societatea Europeană de Cardiologie este de părere că tensiunea arterială normală este până la 13, respectiv cea „normală înaltă” este între 130-139 mm(Hg).
După același principiu, valorile normale ale presiunii în diastolă sunt mai mici de 85 mm(Hg), iar cele „normale înalte” ajung până la 89 mm(Hg).
Prin modificarea în jos a nivelului tensiunii normale, se recunoaște faptul că chiar și valorile puțin modificate ale tensiunii normale provoacă schimbări în organism și mărește riscul complicațiilor.
Luând în calcul factori precum colesterolul ridicat, fumatul sau vârsta crescută, aceste valori „normale înalte” se pot considera a fi periculoase deoarece prezintă riscuri cardiovasculare. Se recomandă monitorizarea de către un medic cardiolog.
Hipertensiune arterială de gradul 1
În cazul în care presiunea sistolică este mai mare de 139 mm(Hg) și presiunea diastolică este între 90-99 mm(Hg), ne confruntăm cu hipertensiune arterială de gradul 1. În acest caz, se recomandă consultarea cu un medic cardiolog care va recomanda schimbări necesare în stilul de viață și, după caz, medicamente.
Hipertensiunea arterială de gradul 2
Atunci când valorile sunt între 160 și 179 mm(Hg), respectiv 100-109 mm(Hg), vorbim despre hipertensiune arterială de gradul 2. Dacă aceste valori se mențin mai multe zile la rând, se recomandă consultarea cu medicul cardiolog pentru a evita complicațiile.
Hipertensiunea arterială de gradul 3
Vorbim de hipertensiune arterială de gradul 3 atunci când valorile se ridică peste 180 mm(Hg) și peste 110 mm(Hg). În aceste cazuri este absolut imperativ să mergem la medic cât mai repede.
Tensiunea ridicată – Ce probleme poate ascunde
Odată cu înaintarea în vârstă, hipertensiunea afectează pereții arterelor: se pot subția în anumite locuri, ceea poate cauza spargerea și sângerarea sau chiar un anevrism.
Mai mult, micile rupturi de la nivelul arterelor pot atrage diferite substanțe: grăsime, calciu, colesterol, care formează plăci. Aceste plăci se măresc și împiedică circulația sanguină optimă, celulele sanguine se lipesc de aceste plăci și formează cheaguri.
În afară de cele menționate, hipertensiunea arterială poate duce și la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar la boli de rinichi.
În concluzie, valorile normale ale tensiunii arteriale în sistolă sunt între 100 și 130 mm(Hg) iar cele în diastolă sunt mai mici de 89 mm(Hg).
Pentru monitorizarea corectă a tensiunii, se recomandă măsurarea mai multe zile la rând și în aceeași parte a zilei. Dacă în urma acestor măsurări repetate se observă modificări oricât de mici, programarea la medicul cardiolog are prioritate.