Vitamina D este extrem de importantă pentru sănătate, motiv pentru care dozarea ei este adesea necesară pentru contorizarea stării generale de sănătate. De foarte multe ori, tratamentul cu vitamina D este inițiat fără dozarea acesteia, motiv pentru care este foarte important să cunoaștem simptomele de hipervitaminoză.
Să vedem simptomele care indică prea multă vitamina D în organism
Vitamina D ajută la absorbția calciului din alimentele pe care le consumăm, acesta fiind unul dintre cele mai importante roluri pe care le are. Dacă luăm prea multă vitamina D, nivelul de calciu din sânge poate produce simptome neplăcute și chiar periculoase.
Un nivel crescut de calciu în sânge se manifestă prin:
- probleme digestive (greață, vărsături, durere abdominală)
- amorțeală
- oboseală
- sete exagerată
- confuzie
- urinări frecvente
Întrucât vitamina D joacă un rol important în absorbția calciului și în metabolismul osos, un nivel normal de vitamina D este necesar pentru sănătatea oaselor.
Potrivit unor cercetări, un nivel crescut de vitamina D în sânge duce la scăderea vitaminei K2. Una din funcțiile vitaminei K2 este păstrarea calciului în oase.
Cu alte cuvinte, prea multă vitamina D afectează funcționarea vitaminei K2 iar consecința: calciul va ieși din oase și poate determina pierderea materiei osoase. Excesul de vitamina D poate duce și la probleme renale.
Vitamina D este extrem de importantă pentru sănătate. Este posibil să avem un deficit de vitamina D chiar dacă ne expunem regulat la soare și urmăm o dietă sănătoasă.
Recomandarea medicilor este ca înainte de a începe un tratament cu suplimente de vitamina D, să o dozați din sânge, iar în timpul tratamentului să repetăm dozarea la intervale regulate.