in

Ouăle şi colesterolul – Cantitatea de consum recomandată şi sănătoasă pentru persoane.

Ouăle sunt printre cele mai nutritive alimente de pe planetă.

Imaginați-vă … un ou întreg conține toate substanțele nutritive necesare pentru a transforma o singură celulă într-un pui întreg, cu toate acestea, ouăle au dobândit o reputație proastă deoarece gălbenușul acestora este bogat în colesterol.

De fapt, un singur ou de mărime medie conține 186 mg de colesterol, 13 vitamine şi minerale esenţiale şi 6 grame de proteine de înaltă calitate în doar aproximativ 70 de calorii. Ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată.

Oamenii credeau că, dacă vor consuma colesterol, va crește colesterolul în sânge și astfel va contribui la boala cardiacă, dar se pare că nu este așa de simplu. Cu cât mâncați mai mult de colesterol, cu atât corpul dvs. va produce mai puțin.

Haideţi să vedem cum corpul dvs. reglează nivelul colesterolului.

Colesterolul este adesea văzut ca un cuvânt negativ. Doar la auzul acestui cuvânt începem să ne gândim automat la medicație, atacuri de inimă și moarte timpurie.

Dar adevărul este că colesterolul este o parte foarte importantă a corpului. Este o moleculă structurală care este o parte esențială a fiecărei membrane celulare.

Este, de asemenea, utilizat pentru a face hormoni steroizi cum ar fi testosteron , estrogen și cortizol.

Şi adevărul e că, fără colesterol, nici măcar nu am fi existat.

Având în vedere cât de important este colesterolul, corpul a dezvoltat modalități elaborate pentru a ne asigura că avem întotdeauna destul disponibil, deoarece obținerea colesterolului din dietă nu este întotdeauna o opțiune, ficatul produce de fapt colesterol.

De aceea când mâncăm o mulțime de alimente bogate în colesterol , ficatul începe să producă mai puțin. Astfel, cantitatea totală de colesterol din organism se schimbă foarte puțin (dacă este cazul), deoarece aceasta vine din dietă în loc să fie produsă de ficat.

Pe scurt ficatul nostru produce cantităţi mari de colesterol. Când consumăm ouă ( aliment bogat în colesterol ) acesta va produce mai puţin, deoarece dieta va suplimenta munca.

Câteva alimente bogate în colesterol ar fi :

• Brânza
• Ouăle
• Ficatul ( indiferent de sursa animală )
• Fructele de mare ( inclusiv creveţi, crabi, homari, scoici etc. )

Ce se întâmplă când oamenii mănâncă mai multe ouă pe zi?

Oamenii încă sunt sfătuiți să-și limiteze consumul de ouă sau cel puțin de gălbenușuri de ou (albuşul fiind în mare parte proteină cu un nivel scăzut de colesterol).

Recomandările comune includ un maxim de 2-6 gălbenuşuri pe săptămână. Totuși, într-adevăr nu există prea mult sprijin științific pentru aceste limitări.

Din fericire pentru mulţi, există o serie de studii excelente care sprijină consumul acestora.

În aceste studii, oamenii sunt împărțiți în două grupuri … un grup mănâncă mai multe ouă întregi ( 1până la 3 ) pe zi, celălalt grup mănâncă altceva (ca şi înlocuitori de ouă). Apoi, cercetătorii urmăresc oamenii pentru câteva săptămâni / luni.

Aceste studii arată că:

• În aproape toate cazurile, HDL (colesterolul „bun”) crește.
• Nivelul total al colesterolului LDL ( colesterolul rău ) nu se modifică, dar uneori crește cu un mic procent.
• Consumul de ouă îmbogățite cu omega-3 poate reduce trigliceridele din sânge, un alt factor important de risc .
• Nivelul sanguin al antioxidanților carotenoizi cum ar fi luteina și zeaxantina crește semnificativ.

Se pare că răspunsul la consumul oului întreg depinde de individ. Știința dovedeşte clar că până la 3 ouă întregi pe zi sunt perfect sigure pentru persoanele sănătoase care încearcă să rămână în acest fel.

Pe scurt consumul de ouă creşte în mod constant HDL (colesterolul „bun”). Pentru 70% dintre oameni, nu există o creștere a colesterolului total sau LDL. Este posibil să existe o creștere ușoară a unui subtip benign de LDL la unii oameni.

Ouăle și bolile de inimă

Multe studii au analizat consumul de ouă și riscul bolilor de inimă.

Toate aceste studii sunt așa-numitele studii observaționale. În astfel de studii, grupuri mari de persoane sunt urmărite o perioadă lungă de timp. Apoi, cercetătorii folosesc metode statistice pentru a determina dacă anumite obiceiuri (cum ar fi dieta, fumatul sau exercițiul) sunt legate fie de un risc scăzut sau crescut de o anumită boală. Rezultatul acestora arată în mod constant că persoanele care mănâncă ouă întregi nu sunt mai susceptibile de a dezvolta boli de inimă. Unele dintre studii prezintă chiar un risc redus de accident vascular cerebral.

Totuși … un lucru care merită menționat este faptul că aceste studii arată că diabeticii care mănâncă ouă prezintă un risc crescut de boli de inimă.

Pe scurt multe studii observaționale arată că persoanele care mănâncă ouă nu au un risc crescut de boli de inimă, dar unele studii arată un risc crescut la diabetici.

În principiu studiile efectuate susţin că, dacă nu vom depăşi cantitatea de 3 oua zilnic, nu avem de ce să ne îngrijorăm pentru sănătatea noastră. Indiferent de situaţie cantitatea consumată de ouă ar trebui să fie în concordanţă cu celelalte mese ale zilei. Drept urmare, daca masa de prânz va fi bogată din punct de vedere proteic, nu e necesar ca la micul dejun să consumi 2 – 3 ouă, vă puteţi limita la unul singur. Echilibrul este cheia.

Problemele grave ar putea apărea când se asociază ouăle cu alimente nesănătoase. Spre exemplu, faimosul mic dejun cu ouă prăjite şi bacon sau omleta cu brânză. Astfel de combinaţii vin la pachet cu o cantitate mare de grăsimi şi calorii care pot dăuna sănătăţii.

Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol şi a beneficia de întregul arsenal nutritiv al ouălor puteţi alege să le gătiţi folosind metode cat mai sănătoase – Iată câteva feluri uşoare în care puteţi găti ouăle:

• Ouă fierte
• Oua coapte
• Omletă fără ulei ( sau eventual cu un strop de ulei de măsline/cosos)
• Oua ochiuri gătite cu un strop de ulei de măsline
• Ouă poşate
• Omletă fără ulei ( sau eventual cu un strop de ulei de măsline/cosos)

Consumul de oua la copii este recomandat întrucât valorile acestuia nutriţionale asigură dezvoltarea armonioasa a acestora.

Ghidul alimentar al Canadei recomandă ca unii copii cu vârsta cuprinsă între 2-8 ani să aibă o singură porție de ouă în fiecare zi, pe când cei între 9-13 pot avea 1-2 porții din acest grup de alimente în fiecare zi.
Având în vedere gama incredibilă de nutrienţi și beneficii puternice pentru sănătate, ouăle de calitate pot fi cele mai sănătoase alimente de pe planetă

loading...

9 metode uimitoare de a folosi aspirina despre care nu ai auzit până acum

Idei de mic dejun pentru diete sănătoase de slăbit! Arde grăsimea natural și eficient de la prima oră a dimineții! (Rețete)

Idei de mic dejun pentru diete sănătoase de slăbit – arde grăsimea natural și eficient de la prima oră a dimineții