Limba este un organ musculos ce poate conferi informații prețioase despre starea ta de sănătate. Limba este foarte mobiă și are o sensibilitate tactilă mare. Ea joacă un rol în perceperea gustului alimentelor, deglutiție (înghițire) și masticație. În mod normal, limba ar trebui să aibe un aspect uniform (lipsit de crăpături) și culoarea roz.

Dacă limba ta nu are culoarea potrivită atunci este un semn că ai anumite infecţii sau boli în corp. Unele pot fi în faza incipientă şi tu nici să nu ai habar despre ele.

Când mergem la medic acesta ne spune uneori să arătăm și limba. Aspectul ei spune multe despre sănătatea noastră. Multă lume nu ştie că limba este un agent constatator al sănătăţii noastre.

Dacă observi vreo modificare a culorii sau a aspectului limbii, s-ar putea să ai probleme de sănătate de care ar trebui să te ocupi, mergând la medic.

Care sunt problemele pe care le poate identifica aspectul limbii:

Ai nivelul colesterolului mărit şi de aici apar problmele cardiace- limba are culoare închisă.
Când ai febră și ești deshidratat- limba este de culoare roșu aprins.

Dacă ai probleme respiratorii – limba nu mai are culoarea roz.

Ai nivelul de fier scăzut – limba este moale şi albă

Ai infecţii fungice – limba are culoare albă

Igiena cavității bucale este precară – limba are culoare închisă. Şi excesul de tutun duce la asta.

Stres ridicat- limba se usucă şi nu poţi înghiţi. Consumă multă apă, elimina factorii de stres din viaţă ta, aşa ajungi la aspectul normal al limbii. Dacă simptomele persistă înseamnă că ai probleme cu sistemul imunitar şi trebuie să mergi la medic.

Cum cureţi limba:

Cu o linguriţă- să ai în baie o linguriţă cu care freci limba de sus în jos şi clăteşti până pe linguriţă nu mai rămân impurităţi.

Cu mălai- freci limba sau plimbi în gură o ligurita de mălai câteva minute, apoi clăteşti
Cu ulei- plimbi 15 minute o lingură de ulei măsline, apoi clăteşti. Nu înghiți uleiul.