in

Acad. prof. dr. C-tin. Ionescu: „Când apar aceste simptome, înseamnă că ai deja diabet”

Acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște: „Când apar aceste simptome, înseamnă că ai deja diabet.” Cum previi îmbolnăvirea? Experții arată cum se previne și care sunt semnele care trădează boala care distruge încet, dar sigur.

Nu așteptați să apară semnele de diabet pentru a lua măsuri. Când asta se întâmplă, este deja prea târziu, este părerea profesorului de diabetologie Constantin Ionescu-Târgoviște. Medicul are câteva sfaturi pentru cei care nu doresc să ajungă să îngroașe rândurile diabeticilor.

Când apar manifestări care anunță diabetul (sete intensă, foame, urinat abundent, pierdere în greutate), boala este deja evoluată. Așa că prevenția e esențială, iar sfaturile de mai jos vă pot fi de mare ajutor.

  1. Regula de bază după care trebuie să vă ghidați: persoanele peste 50 de ani (în special) trebuie să își facă anual o glicemie, iar dacă aceasta are o valoare peste 100 mg/dl trebuie să meargă la un specialist.
  2. Consumați cât mai multă mâncare naturală luată de la piață, de la țărani, nu din marketurile mari, care sunt pline de produse făcute să stea mult în rafturi, cu mulți aditivi, care dau efecte negative ce cresc frecvența obezității și a diabetului. În plus, sunt bogate în calorii și dezechilibrate din punct de vedere nutritiv.
  3. Faceți mișcare cât mai mult posibil.
  4. Verificați-vă greutatea săptămânal. Dacă observați că ați luat în greutate, luați măsuri imediat. Orice creștere în greutate care nu durează de multă vreme poate fi întoarsă din drum, însă orice exces ponderal important nu mai poate fi decât foarte greu combătut.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se înțelege creșterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale.

Diabetul se definește prin creșterea glicemiei pe nemâncate ≥126 mg/dl sau a hemoglobinei glicate (HbA1c)≥ 6,5%. Trebuie însă să știți că o glicemie peste 109 și sub 126 mg/dl sau HbA1c între 5,7 și 6,4% definesc în prezent prediabetul.

Orice organism viu consumă energie pentru a exista (pentru bătăile inimii, pentru respirație, pentru păstrarea constantă a temperaturii corpului, pentru a se mișca etc.).

Pentru asigurarea nevoilor energetice ale organismului, majoritatea alimentelor pe care le mâncăm sunt transformate în glucoză (zahăr). Glucoza din sânge (glicemia) este indispensabilă supraviețuirii organismului.

Cu toate acestea, atunci când aceasta (glicemia) crește peste limitele considerate normale, poate deveni periculoasă și se instituie diabetul zaharat.

Diabetul este o boală din ce in ce mai frecventă, în special în rândul populației active. Federația Internațională a Diabetului (IDF) afirmă că 387 de milioane de persoane de pe întregul glob au diabet, dintre care 46% sunt nediagnosticate.

IDF apreciază că 1 din 12 persoane are diabet, 1 din 2 nu știe că are diabet și o persoană moare din cauza diabetului la fiecare 7 secunde. Se estimează că în 2035 la numărul actual de diabetici se vor adăuga alte 205 milioane.

În România sunt estimate 1.530.250 de cazuri de diabet în anul 2014, dintre care o treime nediagnosticate. Mortalitatea determinată de diabet și complicațiile sale este extrem de mare.

Numărul de decese din cauza diabetului este estimat pe glob în 2013 la 5,1 milioane de persoane în categoria de vârstă 20-79 de ani, dintre care cca jumătate din decese (48%) se înregistrează sub 60 de ani. IDF se așteaptă la 17.285 de decese în România în 2014.

În ultimul deceniu

Pe fondul modificărilor stilului de viață care au determinat creșterea sedentarismului și a obezității, asistăm la o creștere „epidemică” a incidenței diabetului zaharat.

Mai îngrijorătoare este creșterea dramatică a incidenței diabetului zaharat de tip 2 în rândul copiilor și al adolescenților, care ar selecta „prima generație de copii care ar putea muri înaintea părinților”.

Combaterea obezității și a sedentarismului la copii și adolescenți este pe cale să devină una dintre prioritățile politicii sanitare în țările industrializate.

Bolnavii cu diabet dezvoltă o formă particulară de ateroscleroză, instalată precoce și extinsă la mai multe teritorii vasculare, generând cardiopatie ischemică cu infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale repetitive și arteriopatie periferică cu risc de amputații.

Diabetul crește de asemenea de 2-5 ori riscul de insuficiență cardiacă. Atunci când dezvoltă complicații majore cardiace sau cerebrale, bolnavul cu diabet, mai ales netratat sau tratat suboptimal, riscă o evoluție dificilă, marcată de complicații și mortalitate.

Succesul tratamentului în diabetul zaharat se bazează pe cooperarea pacientului (educat medical) la programul de tratament, pe identificarea și controlul tuturor factorilor de risc, precum și pe evaluarea eficienței măsurilor terapeutice.

loading...

Care sunt cele mai eficiente, cele mai simple și cele mai rapide metode de ștergere a prafului din casă?

Acesta este motivul pentru care ar trebui să beți suc de cartofi – Nu veți crede până când nu-l încercați