Salvia este o plantă medicinală valoroasă, pe care o poți cultiva atât în grădină cât și în ghiveci. Crește foarte repede și se înmulțește foarte mult. Din frunzele de salvie poți prepara tincturi, ceaiuri, siropuri, unguente și vinuri medicinale, toate cu efecte terapeutice de excepție.
Salvia are o forță vindecătoare deosebită și o poți folosi atât intern cât și extern, în caz de tot felul de boli și probleme de sănătate. Are o acțiune benefică mai ales asupra gurii și a gâtului, sistemului nervos și durerilor.
Salvia – Beneficii pentru sănătate
- întărește sistemul nervos
- ajută la vindecarea pielii
- stimulează secrețiile digestive superioare
Salvia – Utilă în infecții fungice și bacteriene:
- infecții ale gâtului și cavității bucale
- dureri de cap nervoase
- dureri articulare
- răceală, febră
- astm
- dureri în gât
- dureri de dinți, gingivită, ulcerații bucale
- inflamații orale
- tulburări nervoase
- infecții intestinale
- indigestie
- deranjamente gastro-intestinale
- probleme ale ficatului
- reumatism
- dureri articulare
- infecții ale pielii
- probleme cu memoria
- bufeuri, transpirații excesive la menopauză
- candidă
Tinctură de salvie – Mod de preparare
Una dintre cele mai bune forme de conservare și de administrare a plantei este tinctura. Spală frunzele, lasă-le la uscat după care toacă-le mărunt și pune-le într-un borcan de sticlă. Toarnă vodca deasupra (până borcanul se umple) și închide ermetic.
Lasă borcanul într-un loc întunecos pentru 21 de zile, timp în care agită zilnic borcanul. După 21 de zile, strecoară tinctura în sticluțe închise la culoare.
Tinctură de salvie – Utilizări
– apă de gură antibacteriană (utilă în dureri de gât și amigdalite; pune câteva picături în apă)
– deodorant (pune câteva picături într-un recipient cu pulverizator)
– tonic pentru piele grasă
– remediu pentru iritații, eczeme, mușcături de insecte
– comprese pentru luxații, vânătăi, umflături, entorse
– șampon împotriva căderii părului (pune câteva picături în flaconul de șampon)
Ceai de salvie
Leagă frunzele de salvie în buchețele, atârnă-le într-un loc aerisit și așteaptă să se usuce complet. Când devin casante, pune-le în pungi de hârtie sau săculeți de pânză.
Salvie în oțet
Umple un borcan cu frunze de salvie (îndeasă frunzele cât mai bine) și toarnă peste ele oțet de mere, cât să le acopere complet. Ține borcanul la frigider și folosește conținutul la salate sau sosuri.
Salvie – Precauții, contraindicații
- Nu este indicată pe perioada sarcinii și alăptării
- Nu este indicată celor care suferă de hipertensiune arterială sau epilepsie
Atenție! Depășirea dozei de 15 grame pe zi poate cauza toxicitate!
A nu se administra în doze mai mari sau în cure mai lungi de 10 zile (conține 2 substanțe neurotoxice care, în cantități mari, pot afecta sistemul nervos).