in

Pașii de urmat atunci când pregătești pilaf: iată cum gătești orezul perfect, bob cu bob

Pașii de urmat atunci când pregătești pilaf: cum gătești orezul perfect, bob cu bob. Pilaful este un fel de mâncare nelipsit de pe mesele românilor. Se gătește rapid și este un deliciu. Bineînțeles, există niște secrete pentru a obține pilaful cel mai bun.
Chiar dacă pare cel mai simplu lucru din lume, pregătirea orezului dă bătăi de cap multora dintre noi. Însă orezul pufos, cu boabe separate și nelipicios nu este imposibil de obținut. Pentru a vă veni în ajutor, am adunat câteva sfaturi simple de la cele mai pricepute gospodine și de la cei mai iscusiți bucătari.

Ce am aflat?

  1. Alege tipul de orez potrivit. Există peste 120.000 de soiuri de orez în întreaga lume, catalogate în funcție de granulație, culoare sau aromă. În funcție de preparatele pe care dorim să le pregătim, putem alege un anumit tip de orez. De exemplu, pentru salate sau garnituri se folosește orezul natur, prefiert sau sălbatic, în timp ce pentru pilafuri sau paella se folosește orez vaporizat.
  2. Măsurați orezul și apa. Pentru majoritatea tipurilor de orez, se folosește proporția de 1:2, 1 măsura de orez la 2 măsuri de apă. Exista însă și tipuri de orez ce au nevoie de mai multă sau mai puțină apă, așa că cel mai indicat este să consultați eticheta produsului înainte de a începe să gătiți.
  3. Spală orezul. Este indicat să spălați orezul de 2-3 ori cu apă rece, deoarece va deveni astfel mai puțin lipicios, prin îndepărtarea amidonului și a impurităților.
  4. Fierbeți apa. Lăsați apa să dea într-un clocot, după care adăugați orezul. Aveți în vedere că orezul își mărește volumul în timpul fierberii, așadar este necesar să optați pentru o oală suficient de încăpătoare.
  5. Odată ce apa a dat în clocot, adăugați orezul, sarea și untul (dacă este cazul) și dați focul la intensitate mică.
  6. Acoperiți și lăsați la fiert la foc mic. Nu dați la o parte capacul, căci aburul va ieși, iar timpul de gătire a orezului se va prelungi.
  7. După aproximativ 18 minute (pentru orezul alb) sau 30 minute (în cazul orezului brun), se poate verifica orezul. Orezul fiert trebuie să fie pufos, să nu fie tare sau lipicios.
  8. Opriți focul și dați la o parte capacul. Orezul se lasă câteva minute să se odihnească, după care se amestecă ușor, cu ajutorul unei linguri sau furculițe, pentru a desprinde boabele lipite între ele.

Rețeta surpriză – Piure delicios de cartofi

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 6 cartofi de mărime medie
  • jumătate lingură sare
  • 3 linguri de unt gras
  • jumătate cană de lapte fierbinte
  • 2 linguri de smântână
  • sare după gust (piper, opțional)
  • o crenguță de busuioc
  • o lingură de ulei de măsline

Cum se prepară?

Folosește cartofi roșii, care nu absorb foarte multă apă. Pentru a se pătrunde mai ușor, cartofii vor fi tăiați în cuburi mari. Se pun la fiert și se adaugă sarea. Se încearcă folosind o furculiță. Atenție, nu trebuie să îi fierbeți prea tare!
Apa se strecoară, păstrând cartofii în oala în care au fost fierți (eu folosesc un ceaunel), deoarece căldura recipientului ajută la păstrarea consistenței cartofilor. Se adaugă smântâna și untul, se amestecă bine, apoi se toarnă laptele cald.
Nu folosiți mixerul sau blenderul întrucât piureul va ieși cleios; pisați-l cu ustensila specială pentru piure.
Urmează „cireașa de pe tort”: ghimbirul. Da, piureul pe care tocmai l-ai preparat trebuie să fie aromatizat cu acest condiment sănătos. Adaugă uleiul de măsline și amestecă ușor până este absorbit de cartofi.
Lăsați puțin piureul deoparte înainte de a-l servi, timp de 5 minute, pentru a permite aromei din ghimbir să pătrundă în compoziție. Serviți-l apoi ca garnitură și veți vedea ce gust deosebit dă ghimbirul acestui banal tip de mâncare.

Obișnuiești să bei cafeaua pe stomacul gol? Iată ce se întâmplă în organismul tău

Dieta japoneză te poate ajuta să pierzi în greutate până la 15 kilograme (apă și grăsime)