in

Rețetă pentru sarmale delicioase de post – Nu vei simți că nu au carne

Bunicile noastre, atunci când țineau post, preparau foarte des aceste sărmăluțe delicioase. Poată vă mai amintiți cum vă strigau la masă și cât de frumos mirosea a sărmăluțe…
Cu această rețetă de sarmale de post veți obține una dintre cele mai bune preparate de post. Pentru a prepara sărmăluțe fără carne, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1/2 kg ciuperci
  • 4 morcovi fierți
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras roșu
  • ulei de floarea-soarelui
  • o cană mare de tărâțe de grâu sau de ovăz
  • bulion
  • piper măcinat, semințe de mărar, cimbru și 2-3 foi de dafin

Cum se prepară sărmăluțele de post?

Întâi de toate, tăiați mărunt ciupercile și amestecați-le cu morcovii fierți, făcuți piure, cu ardeiul gras și cu cele 2-3 cepe. Adăugați puțină sare în această combinație și înăbușiți-o la foc mic în puțin ulei.
Atunci când observați că apare zeama, sucul propriu, adăugați puțin bulion și luați compoziția de pe aragaz. Adăugați în această compoziție tărâțele de grâu sau de ovăz. O cană de tărâțe sau de ovăz corespunde la 3-4 sărmăluțe mici.
După ce ați finalizat compoziția, umpleți foile de varză cu tărâțele și legumele amestecate. Se pun apoi pe foc în sos de roșii sau bulion și se fierb sărmăluțele încet, în jur de 2 ore. Pentru un plus de savoare, adăugați în timpul fierberii foile de dafin. Puteți folosi și restul condimentelor din rețetă, piper măcinat, semințe de mărar, cimbru și altele, dacă doriți.
Care este rețeta voastră preferată pentru sărmăluțe de post? Ne scrieți în comentarii?

Rețeta Surpriză – Vinete la cuptor cu iaurt

În acest fel de mâncare delicioasă, felii de vinete și dovlecei la cuptor sunt completate cu un sos bogat de roșii și iaurt cu aromă de chimen. Feliile sănătoase de pâine cu multicereale și o salată verde sunt garniturile perfecte pentru vinetele la cuptor cu iaurt.
Porții: 4
Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente

  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 conservă de roșii
  • 2 lingurițe pastă de roșii
  • jumătate de cană vin alb
  • 1 frunză de dafin
  • 2 linguri pătrunjel
  • piper, după gust
  • 2 vinete mici
  • 3 zucchini
  • jumătate de linguriță chimen măcinat
  • 400 g iaurt slab în grăsimi
  • 2 ouă
  • o lingură și jumătate de parmezan

Cum se prepară?

Încălziți o lingură și jumătate de ulei într-o cratiță, adăugați ceapa și căliți timp de aproximativ 8 minute sau până când se înmoaie. Adăugați usturoiul și căliți 1 minut, amestecând. Se amestecă roșiile cubulețe cu pasta de tomate, vinul și frunza de dafin. Se acoperă și se fierbe ușor timp de 10 minute.
Scoateți frunza de dafin. Se adaugă pătrunjelul și piperul. În timp ce sosul se fierbe, preîncălziți grătarul. Pulverizați ușor felii de vinete și dovlecei cu celelalte două linguri și jumătate de ulei. Se pun pe grătar câte 3-4 minute pe fiecare parte.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Se amestecă chimenul în jumătate din iaurt. Aranjați o treime din feliile de vinete într-un strat într-un vas mare, cu o capacitate de aproximativ 2,5 litri. Puneți jumătate din sosul de roșii. Așezați jumătate dintre feliile de dovlecei deasupra, într-un singur strat, apoi acoperiți cu jumătate din iaurtul cu ciuperci cu chimen.
Repetați straturile, apoi terminați cu un strat de felii de vinete.
Se amestecă restul de 200 g iaurt cu ouăle bătute și jumătate din cantitatea de parmezan. Se adaugă amestecul de iaurt peste stratul superior de vinete, răspândit cu spatele lingurii pentru acoperire uniformă. Se presară cu restul de parmezan.
Coaceți timp de 40-45 de minute.
Poftă bună!

Aluat fraged pe bază de iaurt, fără ouă – se poate folosi pentru pizza, plăcintă, brioșe și ce mai doriți

Ceaiul care vă prelungește viața – sigur aveți deja acest ceai în bucătărie