in

Rețetă de la Mănăstirea Prislop – cum fac măicuțele sarmalele de post, cu un gust aparte?

Pentru că în perioada postului oamenii se simt mai strâmtorați de la mâncare, astăzi vrem să vă arătăm doar o mică parte din ce puteți manca în perioada postului.

Deși nu se gătește cu carne, preparatele de post pot fi mult mai sănătoase și gustoase decât cele care conțin carne. Astăzi vă vom învăța să preparați sarmale de post în foi de varză, sarmale pe care le prepară și măicuțele la mănăstirea Prislop…

Ingrediente pentru sarmale de post

  • 1 varză murată mare
  • 450 g ciuperci Champignon
  • 1 morcov măricel – dat prin răzătoarea fină
  • 1 felie mică țelină rasă
  • 1 ceapă mare tocată fin
  • 130 g orez
  • 300 ml suc de roșii
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1-3 frunze dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • boabe de piper
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 praf oregano
  • 2-3 linguri ulei
  • apă fiartă

Cum se prepară?

Călim ceapa tocată mărunt în 2-3 linguri de ulei până devine sticloasă. Apoi punem jumătate din morcovul ras și le călim împreună încă 1 minut. Punem ciupercile tocate mărunt peste acestea și continuăm să călim până se înmoaie puțin.

În acest moment adăugăm orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Mai ținem pe foc încă 1-2 minute. Luăm frunza de varză în mână și punem compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să ne rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei.

Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust înăuntru pentru a nu de desface sarmalele când le fierbem. Câteva frunze de varză le tăiem julien și le punem pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin.

Amestecăm sucul cu pasta de roșii și punem 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând peste acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat. Când terminăm de aranjat sarmalele, turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tăiată julien și boabele de piper.

Adăugăm uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Fierbem în jur de 30 de minute la foc mediu-mic cu capacul pus și având grijă să completăm cu apă dacă este nevoie. După acest interval, le dăm la cuptor pentru 45-50 de minute (în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius). Le servim calde.

Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.

Poftă bună!

loading...

Rețetă – iată cum poți să prepari rapid o mâncare foarte gustoasă de urzici cu mălai

Iată ce se întâmplă în corp dacă înlocuiești pâinea cu mămăligă pentru 7 zile