in

Rețetă de cozonac pufos – ce greșeală să nu faci dacă vrei să îți iasă exact ca la cofetar

Rețetă de cozonac pufos: ce greșeală să nu faci dacă vrei să îți iasă exact ca la cofetar. Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină albă
  • 50 grame de drojdie
  • 8 gălbenușuri, la temperatura camerei
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri de lapte, pentru uns
  • 500 ml lapte
  • esență de rom și vanilie
  • 200 grame de unt + 30 grame pentru uns tăvile
  • 3 linguri coajă de lămâie și portocală
  • 300 grame de zahăr
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de sare

Pentru umplutură

  • 300 grame de zahăr
  • 8 albușuri bătute spumă
  • 3 linguri cacao
  • 250 grame miez de nucă copt, măcinat
  • esență de rom

Cum se prepară?

Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri de făină. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasa de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit.

Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făina se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final se adaugă restul de 100 g de unt topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul. Între timp se pregătește umplutura și se dă drumul la cuptor, să se încingă. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacaua, esența de rom și nuca. Se omogenizează și se lasă să se odihnească.

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut.

Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci. Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare sau cu un pai din matură pentru a vedea dacă mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.

Atenție!

Nu frământați cu făină rece. Făina și celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.

Trucuri pentru cozonaci pufoși

  1. Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată și tot la temperatura camerei
  2. Bucătăria trebuie să fie călduroasă și, după ce faceți aluatul, e bine să nu deschideți ușa sau geamul, pentru a nu se face curent
  3. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduțe – nu foarte fierbinți, nu foarte reci
  4. Când amestecați drojdia, apa și făina, nu adăugați sare
  5. Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduț. Pentru asta, îl puteți clăti cu apă fierbinte și apoi șterge foarte bine
  6. Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă frecați ouăle cu puțină sare
  7. Zahărul se va încorpora mai ușor dacă este topit în lapte
loading...

Tu știi de ce trebuie să pui sare în apa cu care speli rufele?

Spuneți-ne în ce zi v-ați născut și vă spunem ce plantă vă ocrotește